Oblicz objętość ostrosłupa
Nie Uk: Podstawą ostrosłupa jest trójkąt równoramienny o ramieniu długości 6cm i podstawie długości
8cm. Krawędzie boczne są sobie równe i mają po 9cm długości. Oblicz objętość ostrosłupa.
23 mar 18:09
23 mar 18:12
Nie Uk: Wzór znam, ale jak dojść do czystej klarownej sytuacji?
23 mar 18:15
R.W.16l:

a=8
h=
√b2−(1/2a)2
b=6
h=
√36−16=
√20=2
√5
P
P=8
√5
H=
√c2−(1/2a)2
a=8
c=9
H=
√81−16=
√65
V=8
√325
V=8
√13*25
V=40
√13
23 mar 18:20
R.W.16l: Sorry, wtedy dałem enter niechcący

nie wiem czy dobrze, lepiej poszukaj czy jest błąd − jakiś dziwny wynik
23 mar 18:21
Nie Uk: Ma wyjść 48cm3
Jak? Nie wiem
23 mar 18:26
R.W.16l:

Podstawą ostrosłupa jest trójkąt równoramienny o ramieniu długości 6cm i podstawie długości
8cm. Krawędzie boczne są sobie równe i mają po 9cm długości. Oblicz objętość ostrosłupa.
P
P=ah/2
a=8
h
2=6
2−4
2
h
2=36−16
h=
√20=2
√5
P
P=8
√5
rys. 1
x
2=9
2−4
2
x
2=65
x=
√65
y
2=x
2−(1/3h)
2
| | 4 | | 184 | | 2√46 | |
y=√20 |
| =√ |
| = |
| |
| | 9 | | 9 | | 3 | |
y=H
| | 2√46 | | | | 3680 | | 1 | |
V=U{8√5* |
| = |
| = |
| * |
| =408..... |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
kurcze, ciagle źle, nieważne jak robię... ciągle inaczej − wybacz, ale ktoś inny musi spróbować
23 mar 18:45
zbroszka: bo srodek ciezkosci wcale nie tnie h podstawy na odc ktore sa w stosunkach 1:2
7 kwi 18:56
Macias: (40 x pierwiastek z 13)/3 to dobry wynik

. Podstawcie sobie zamiast pierwiastka z 13
przyblizona wartosc i wszystko sie zgadza

.
5 wrz 21:53