Trygonometria
Daisy: 
Podalam po jednym przykladzie kazdego zadania i prosilabym o wytlumaczenie jak sie to
robi wlasnie na tych przykladach bo z reszta mysle ze sobie wtedy poradze, z gory
dziekuje za udzielenie odpowiedzi.
1. Pólprosta p ma poczatek w punkcie (0,0) przechodzi przez punkt A i jest końcowym
ramieniem kata alfa, ktorego poczatkowe ramie zawiera sie w dodatniej polosi OX.
a)Oblicz tg alfa, jezeli A=(3,7)
2.Okresl znak kazdej z liczb: sinx, cosx, tgx, ctgx wiedząc że
a)x należy (0; 0,5x)
b)x należy (2,3)
3.Podaj miare łukową kąta ostrego alfa jeżeli:
a) sin alfa=
√3/2
4.Oblicz wartości pozostałych funkcji trygonometrycznych kata alfa wiedzac że:
a)sin alfa=0,6, a alfa jest katem ostrym
7 lut 12:02
Spike: 1. Narysuj układ wsp., punkt 0,0 i A(3,7), połącz prostą punk 0,0 i A, narysuj prostą do
OX
Jak możesz zauważyć, będzie to trójkąt prostokątny, znasz już 2 z jego boków
(bok równoległy lub leżący na OX- od punktu 0 do 3- 3 jednostki, bok równoległy do OY,
od 0 do 7, 7 jednostek) z trójkąta pitagorasa a
2+b
2=c
2 mozesz policzyć trzeci bok.
więc, przeciwprostokątna ma
√58- do liczenia tangensa nie jest jednak potrzebna, ale
przy liczeniu innych funkcji trzeba ją znać
Masz obliczyć tg kąta α. To ten pomiędzy przeciwprostokątną (
√58 i osią OX ( bok 3cm).
Wzór na tgα=b/a gdzie b=3cm, a a=7cm
tgα=3/7≈0,43
jakbyś miała jeszcze policzyć kąt, to w tabelach szukasz tej wartości tg i sprawdzasz dla
jakiego kąta

PS. dużo tłumaczenia, bo chciałaś zamiast typowych obliczeń

, zaraz reszte zobacze
7 lut 12:20
daisy: tzn tlumaczenie na obliczeniach mi chodzilo
7 lut 12:22
Spike: no ale to raczej lepiej z rysunkiem robić żeby się nie mylić przy obliczaniu funkcji
7 lut 12:29
Spike: 2 też proste.
Znasz coś takiego?
W pierwszej ćwiartce same plusy ( sin>0, tg>0, ctg>0, cos>0)
W drugiej tylko sinus (sin>0, tg<0, ctg<0, cos<0)
w trzeciej tangens i cotangens (sin<0, tg>0, ctg>0, cos<0)
a w czwartej cosinus (sin<0, tg<0, ctg<0, cos>0)]
poszczególne wartości funkcji (dodatnia albo ujemna) zależy od tego, w której ćwiartce w
układzie wsp. będzie leżało końcowe ramienie kąta ( dla przykładu z 1 zadania- wszystko
dodatnie, bo koniec ramienia leżał w I ćwiartce)
więc
I ćwiartka układu wsp to prawa górna strona ( dodatnie x i dodatnie y)
II to lewy górny ( ujemne x, dodatnie y)
III dolna lewa ( ujemne x i y)
IV dolna prawa ( ujemne y dodatnie x)
b) (2,3)- X=2 y=3, I ćwiartka SIN+, COS+, CTG+, TG+
a) (0, 0,5) x=0, y=1/2- będzie to kąt 90* bo ramię pokrywa się z OY, i tego właśnie nie
wiem, bo jest to kąt graniczny, i jest zapisywany jako część dwóch ćwiartek
Jednak, cała filozofia to sprawdzenie dla podanego punktu ( np. (3,7), (2,3)) jaka to
jest ćwiartka i przepisanie znaków dla cos,sin,ctg,tg
7 lut 12:35
Spike: to jeszcze masz do 2 zadania
https://matematykaszkolna.pl/strona/451.html
3)
sinα=√3/2≈0,866≈0,87- obliczasz sin i sprawdzasz dla jakiego kąta to jest, albo jeżeli
znasz tabele z π i pierwiastkami dla poszczególnych katów na pamięć, to od razu
wpisujesz, że jest to kąt 60*
teraz z zależności
360* = 2π radianów ( radianów-r , pomija się w zapisie)
60* = x
60*2π 2π π
x=------------------=--------------=----------------- radianów
360 6 3
dla 60* ( sin √3/2) miara łukowa kąta wynosi π/3 radianów
tutaj wystarczy obliczyć, jeśli się go nie zna, szukany kąt, i zastosować proporcje
7 lut 12:44
Daisy: no tak o tych zaleznosciach pamietam ale nie wiedzialam jak sie za to wziac, dzieki
wielkie
7 lut 12:44
Daisy: ale wiesz co, a propos drugiego zadania, to w nim kolejne przyklady mam
c) x należy od (Pi, 3/2Pi)
d)x należy od (5,6)
i wtedy wszystko jest w I cwiardce i wszystko dodatnie... wiec to sie chyba jakos inaczej
robi
7 lut 13:18
Spike: Nie, zobacz w podanym linku jak to wyglada. Pamietaj o tym, ze jest napisane, ze x
NALEZY, podaje tez link, gdzie masz napisane przedzialy w tych funkcjach. Przejrzyj to
koniecznie jesli chcesz to zrozumiec
https://matematykaszkolna.pl/strona/451.html
wiec, x nalezy od (pi, 3/2pi)... na pewno tak napisane jest to?
A nie, ze x nalezy od pi do 3/2pi? wtedy to jest III cwiartka
7 lut 13:45
Spike: Aa, uzywaj tych znakow ∈π
∞≤ itp, bo nie zrozumialem dokladnie zapisu
7 lut 13:47
Spike: x∈(π, 3/2π)- III cwiartka,
x∈(5,6)- tutaj trzeba bawic sie w zamienienie 5 i 6 na π, wtedy wyjda ci jakies tam
czesci π zamiast tych liczb i z przedzialow z linku mozesz latwo odczytac w ktorej to
cwiartce jest
5≈1,6π
6≈1,91π
x∈(1,6π, 1,91π)- czwarta cwiartka- najlepiej zamienic jeszcze na zwykle, latwo widac
wtedy
7 lut 13:50
Bogdan:
Przeprasam, że się wtrącę
ad1. tgα = 7/3 a nie 3/7
7 lut 13:53
Spike: Nom, to wzor na tgβ napisalem, teraz widze, sorry
7 lut 13:55
hugoo : kurwa
7 lut 14:05
ewelka słotka pięknotka : to jeszcze masz do 2 zadania
https://matematykaszkolna.pl/strona/451.html
3)
sinα=√3/2≈0,866≈0,87- obliczasz sin i sprawdzasz dla jakiego kąta to jest, albo jeżeli
znasz tabele z π i pierwiastkami dla poszczególnych katów na pamięć, to od razu
wpisujesz, że jest to kąt 60*
teraz z zależności
360* = 2π radianów ( radianów-r , pomija się w zapisie)
60* = x
60*2π 2π π
x=------------------=--------------=----------------- radianów
360 6 3
dla 60* ( sin √3/2) miara łukowa kąta wynosi π/3 radianów
tutaj wystarczy obliczyć, jeśli się go nie zna, szukany kąt, i zastosować proporcje
7 lut 14:06
Daisy: no tak o mialo byc zapisane tak: x∈(5,6) ale nie wiedzialam ze takie znaki tu sie da
pisac^^
spoko juz rozumiem to zadanie
7 lut 14:43
Daisy: a umie ktos 4...?
7 lut 14:43
Eta:
Witam!
sin α=0,6 cos2α= 1 - sin2α
to cos2α= 1 - 0,36 cos2α= 0,64 to cosα= 0,8 ( bo I ćw.)
tgα= sinα/cosα to tgα= 0,6/ 0,8 tg = 6/8 tgα= 3/4
ctgα= 1/tgα ctgα= 4/3
7 lut 15:14
Spike: Daisy tylko pamiętaj o tym, że jeżeli masz podany jakiś punkt ( np. to nieszczęsne A z 1
A(3,7)) to jest to koniec ramienia kąta i on wyznacza ćwiartkę. A jeżeli, że x należy do
( i tu przedział), to musisz obliczyć te π i dopiero z tych przedziałów wypisać dla
różnych ćwiartek. To tyle
7 lut 15:25
Klaudia: powie mi ktoś może ile to będzie
√5/
√31
7 kwi 15:11
Monika: Narysuj wykres funkcji y= tg xπ/2
27 kwi 09:10