matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
pierwiastki
Niuńka:
: Suma pierwiastków równania x(x−2)= 3(x−2) jest równa ile
?
6 kwi 21:39
adax:
x(x−2)= 3(x−2)=x
2
−2x=3x−6 x
2
−5x+6=0 Δ=25−24=1 Δ>0 (ma dwa pierwiastki) x
1
+x
2
=−b/a −b/1=5/1=5 sprawdzam: p(Δ)=1 x
1
=5−1/2=2 x
2
=5+1/2=3 zgadza się
6 kwi 21:50
Niuńka:
super dzieki
7 kwi 17:06