matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 24.3.2011
Zadania
Odp.
0
gorskierr:
Posługując się wzorem:
0
piotrh44:
:::rysunek::: oblicz pole rownolegloboku ABCD
2
gorskierr:
W trójkącie prostokątnym o kątach ostrych α i β spełniony jest warunek
1
Patii:
Posługując się wzorem sin(α + β) = sin α * cos β + cos α * sin β, oblicz sin 75 stopni
2
k:
cos40
* tg 40 =...?
cos50
4
gorskierr:
Upraszczając wyrażenie
7
gorskierr:
Jeżeli α jest kątem ostrym, to tożsamością trygonometryczną nie jest: A. (sinα + cosα)
2
=1
5
moffin:
Mam takie równanie: 4cos
2
x − sin
2
x = −1
1
antek:
liczby dodatnie a, b, c spełniają warunek: log4c = log3b = log2a = 2. Oblicz abc
3
Patii:
O ile procent zwiększy się pole powierzchni działki w kształcie prostokąta, jesli długość każdego boku działki powiększymy o 30%/
0
MARTA:
Jak rozwiązać tą nierówność?
3
k:
3
pewien ciąg jest określony wzorem a
n
= −
+15.Którym wyrazem tego ciagu jest liczba 0 ?
8
3
0=−
+15
8
0
Puma:
Z tamtym zadaniem dałem sobie rade ale mam kolejne dosyć trudne dla mnie:
13
Puma:
Witam, mam poważny problem z zadaniem: Wyznacz krawędź podstawy ostrosłupa prawidłowego trójkątnego o objętości 2*
√
26
, wiedząc
1
Droko:
Czy ktoś byłby w stanie w prosty sposób jak krowie na rowie wyjaśnić w jaki sposób dopierać sobie funkcje w kryterium porównawczym? w książkach sa od razu odpowiedzi bez żadnych
0
jam:
narysuj wykres funkcji y=2|x−1|+|x+2|
1
włochaty:
elo! skad wiadomo ze bc to hiperbola i ze tak wyglada? przechodzi ona przez jakies konkretne punkty?
0
panek:
2(x
2
+8)(x−8)(x−1) < lub równe 0
0
Pisanka:
http://matematyka.pisz.pl/forum/87174.html
2
tym0master:
Zadanie z książki Andrzeja Kiełbasy − Geometria.
2
Pisanka:
Między podanymi zbiorami ustal przyporządkowany będące funkcją: a)nr stopy, ludzie
8
Pisanka:
Dziedziną funkcji y=3−5x jest zbiór liczb rzeczywistych. − Podaj przeciwdziedzinę tej funkcji.
3
kasia:
Całka. Proszę bardzo o pomoc.
7
mateuszkrt:
Olicz sume wszystkich liczb naturalnych, które są mniejsze od 1000 oraz sa podzielne przez 3 i niepodzielne przez 5.
2
Pisanka:
Prosze o pomoc ... szybko...
3
elka:
jaki jest punkt przegięcia : y'' = 2lnx − 3 / x
3
3
Nielegal:
Wykres funkcji y=ax
2
+ bx +c przechodzi przez punkty: A=(1, −4) B= (2,3) C = (−1,0) a) wyznacz wspolczynniki a b c
4
gosc:
1
|x| >
x
0
matematyka:
Rownanie x
2
−12x +p −4= 0 a) ma dw pierwiastki dla p> 40 tak/nie
2
hania009:
Podstawy trapezu mają długości a i b. Znajdź długość odcinka łączącego środki przekątnych tego trapezu.
6
kawd_:
Wielomian W(x) przy dzieleniu przez (x+2) daje resztę 8,a przy dzieleniu przez (x+1) daje resztę −4. Wyznacz resztę z dzielenia tego wielomianu przez wielomian P(x)= x
2
+ 3x + 2
10
Michalina:
Jacek i Wojtek mieszkają w miejscowościach A i B leżących przy tej samej szosie, w odległości 18km. Chłopcy wyruszyli jednocześnie , jeden z miejscowości A, drugi − B,
5
D'Alembert:
Jak mam policzyc z definicji granice funkcji y=x
2
+1 w punkcie 1 to mam wzór:
f(x
0
+h)−f(x
0
)
lim h→0
h
0
POMOCY, PIL?NE! :):
:::rysunek::: PILNE
! Proszę o pomoc, bo nie pamiętam jak to się robiło, a jest mi to potrzebne do zadania.
1
XXXPOMOCYXXX:
:::rysunek::: Korzystając z danych na rysunku,oblicz pole zielonej figury.
0
Sandra:
Zbadaj przebieg zmienności funkcji f(x) = ln (x
3
− 1)
0
kamil:
znacie może podobne strony do tej z fizyki i z chemii?
0
Allo:
Oblicz : a) 2 log
3
6
+ log
4
6
3
Adzia1990:
Rozwiąż równanie log
8
(3x−2)
3
− log
4
(x+1)
4
+ log
2
(x−1) = 0
0
Ewina:
Pole powierzchni bocznej walca jest równe 64√3π,a przekątna przekroju osiowego tworzy z płaszczyzną podstawy kąt 60
o
.Oblicz objętość tego walca.
0
Ewina:
Pojemnik ma kształt walca o wysokości h dłuższej od promienia podstawy r o 5cm. Pokrywa pojemnika ma kształt półkuli o tym samym promieniu , co podstawa walca. Pole powierzchni
1
Łukasz:
Rozwiąż układ równań :
0
Mazur:
Dzień dobry, proszę o pomoc w rozwiązaniu zadania, kompletnie nie wiem jak się za nie zabrać:
5
Adzia1990:
Znajdz równanie okregu, który jest obrazem okregu o rówaniu x
2
+y
2
−4x−2y−4=0 w jednokładności o środku S=(0,0) i skali k=−2.
0
Ewina:
Długość boków kwadratu wpisanego w podstawe walca jest równa a. Wysokość walca jest równa długości promienia wpisanego w trójkąt równoboczny o boku a.Oblicz objętość walca
0
Amniszka:
Do kubka w kształcie walca o promieniu 4cm i trzykrotnie wiekszej wysokości wlano soku do 2/3 wysokości , a nastepnie wrzucono 5 kulek lodu, kazda o promieniu 1cm. Kulki całkowicie sie
1
Maluśka;):(:
moze ktos po kroku mi rozpisac to zadanko?
7
Adzia1990:
ABCD równoległoboku, gdzie A=(0,0), B=(4,1), C=(7,3) a) wyznacz D
1
Weronika:
Rów o długości 200 m i głębokości 1 m, którego przekrój poprzeczny jest trapezem prostokątnym o podstawach długosci 3 m i 4 m zasypano piaskiem. Ile ton piasku zużyto, jeśli 1 m
3
piasku
7
Kasia:
Oblicz: log(x−3)+3=log4
0
Oldzia:
W graniastosłup prawidłowy sześciokątny o krawędzi podstawy długości 4 i wysokości 6 wpisano walec. Oblicz pole powierzchni bocznej tego walca
0
Obli:
Rozwiaz nierownosc: A) |2|x−1|−3|<5
0
mat:
y=−2x
2
14
ICSP:
Środki dwóch sfer są oddalone od siebie o 20cm a ich promienie są równe odpowiedni r
1
i r
2
. Oblicz długość okręgu będącego cześcia wspólną tych sfer jest
2
he:
Cztery lata temu bylem 4 razy mlodszy od mamy, a dziesiec lat temu bylem 10 razy mlodszy od mamy.Jaki jest wiek piszacego.
6
R 20:
Czy wszyscy boją się procentów? Proszę. Muszę to mieć na jutro. Pan Kowalski wpłacił 50 000 zł na lokatę miesięczną, której oprocentowanie wynosi
2
liwama:
4x−2y=6 3x+4y=12
2
HELP!:
4
Adzia1990:
W trójkącie ABC długości boków AB i AC są odpowiednio równe 4 i 6, a długość środkowej AA' jest równa
√
10
1
Magda:
W zakladzie miesnym produkowane sa konserwy miesne pasteryzowane w ilosci 3200kg.1200kg pakowane jest w puszki o masie 300g natomiast pozostala ilosc w puszki o masie
0
Aneta:
Zbadać przebieg zmienności funkcji y = lnx/x
8
szybko:
Dla trójkąta ABC iloczyn Sinα*cosβ jest równy ile
3
Małysz:
Wyznacz na osi OX punkt o nieujemnych współrzędnych odległy o 3 od punktu przecięcia się prostych l:y=3x−2, k:y=−x+2
1
katarzynkaaaaaa:
Kupiono 12 zeszytów. Zeszyty w linię były po 3,50zł a w kratkę po 4,50zł. Zapłacono 49 zł.Ile kupiono zeszytów linię, a ile w kratkę? o ilę więcej będzie zeszytów kratkę niż w linię.
1
MARTA:
Mam pytanie jak wyznaczyć dziedzinę tego równania?
2
beata:
pomóżcie z szeregami proszę
3
paula:
Dany jest ciag arytmetyczny (a
n
) o wyrazie ogolnym a
n
= 1−3n. roznica tego ciagu jest:
7
TOmek:
:::rysunek::: Suma długości wszystkich krawędzi ostrosłupa prawidłowego trójkątnego wynosi 72. Krawędź boczna
0
R 20:
Pomocy. Pan Kowalski wpłacił 50 000 zł na lokatę miesięczną, której oprocentowanie wynosi
3
Samira:
1
1
1
2
(1
)
0
*(1
)
3
=1*(1
)
3
=1*(
)
2
=1(−8)= −8
2
2
2
2
to jest dobrze, czy powinnam skorzystać z jakiegoś wzoru? proszę się nie śmiać..
2
Patrycja:
:::rysunek::: W przedstawionym na poniższym rysunku graniastosłupie prostym krawędzie AB oraz D'C' są
1
meg:
wiadomo że a,b,c,d są liczbami dodatnimi oraz ab=cd wykaż że a/c + b/d ≥ 2
3
nikola:
Mam identyczne zadanie do rozwiązania jak w tym linku: http://www.zadania.info/3243808 . I czy tam przypadkiem wykres nie powienien być po drugiej stronie, skoro 3,2, a nie −3, −2? ?
1
Magda:
Jak długo należałoby oszczędzać na lokacie półrocznej, której oprocentowanie wynosi 6%, by kwota na lokacie podwoiła się?
10
??:
Wyrysuj wykres y=x
−
2
3
jak chociaż mam obliczyć te punkty?
1
Magda:
Proszę o pomoc. Kwotę 12 000 zł wpłacono na lokatę 3−letnią, ale odsetki doliczane były co pół roku.
14
romanooo :
jak zsumować wartości funkcji kwadratowej bez obliczania każdej ze wzoru i dodawania.
0
beata:
szeregi
4
beata:
grania ciągu an 3n
2
+3n+2
1
Patrycja:
Podstawą graniastosłupa prostego jest romb. Krótsza przekątna tego rombu jest tej samej długości, co bok. Jaką miarę ma kąt ostry między dwiema ścianami bocznymi tego
0
beata:
6
karolajnn:
rozwiąż równanie
0
beata:
2
MARTA:
Jak rozwiązać tą nierówność? Bo nie wiem gdzie popełniłam błąd...
2
Samira:
log
√
3
9=log
√
3
3
2
= log
√
3
((
√
3
2
)
2
= log
√
3
(
√
3
)
4
= 4
1
bo lubie:
Czy punkt S(1, –3) należy do koła x 2 + y 2 + 6 x − 4 y − 7 ≤ 0 ?
1
Karolinaa ;))):
Objętość stożka wynosi 100 a tworząca stożka jest nachylona do płaszczyzny
8
xyv:
Oblicz (
√
2−
√
3
−
√
2+
√
3
)
2
12
Mateusz:
Ile wyrazów ujemnych ma ciąg (a
n
)? Oblicz pierwszy i ostatni z tych wyrazów: a
n
=(2n−3)(2n−9)
0
Karolinaa ;))):
Prostokąt o przekątnej 15 cm zwinięto w rurol. Powstała przekątna boczna walca ,
5
nikola:
WYRAŻENIE
x
x−5
−
x
x−4
−
5
(x−4)(x−5)
można zapisać w postaci: a)
1
x−4
6
karolajnn:
wyznacz zbiór wartości oraz przedziały monotoniczności funkcji f 3x−x
2
0
Mateusz:
Podaj wzór ogólny ciągu 1,4,9,16,25... oraz 2 ,2 1/2 ,2, 2 1/3 ,2 ,...
2
meg:
zamien liczbe 1,24(36) na ulamek zwykly zapomnialam jak to sie robilo:(( pomozcie
1
Amniszka:
Pole powierzchni bocznej walca jest równe 64√3π,a przekątna przekroju osiowego tworzy z płaszczyzną podstawy kąt 60
o
0
kamil:
Mam prosbe o wyjasnienie zaadania jak zapisac rownanie okregu jesli mamy podany srodek w punkcie S i promien r.
4
kamil:
prosze o pomoc w rozwiazaniu zadania z zastosowaniem rownania okregu: wszystkie punkty, ktorych wspolrzedne spelniaja podany warunek, tworza okrag. Znajdz srodek i
0
anonim :
:::rysunek::: hej! mam pytanie co do logarytmów mam wyrażenie
0
Mateusz:
:::rysunek::: Dany jest okrąg o środku O i promieniu 4. Z punktu P poprowadzono dwie styczne do tego okręgu w
0
Magda:
Pan Jan wpłacił do banku 50 000 zł na lokatę miesięczną, której oprocentowanie wynosi 5% i co miesiąc wypłaca odsetki.
2
erwin:
prosze o wyjasnienie jak sprawdzic ktore z podanych punktow leza na okregu o rownaniu: (x+2)
2
+ (y−1)
2
= 17
2
..:
Oblicz
3
0,5
−5
0,5
3
0,5
+5
0,5
−
3
0,5
+5
0,5
3
0,5
−5
0,5
0
Ania:
Krawędz podstawy graniastosłupa prawidłowego czworokątnego ma dłudość 4 cm. a przekątna tej bryły ma długość 9 cm.Oblicz objętość graniastosłupa.
1
pawel:
zapisz równanie okręgu o środku w punkcie S i promieniu r, jeśli: S=(2,−1), r= 3
0
EMILA:
Chcesz wziac na 3 miesiace kredyt w wys, 1000zł,oprocentowany 12proc w stosunku rocznym. Bank za gotowosc i uruchomienie kredytu pobiera jednorazowa oplate w kwocie rownej 2,5proc
0
Marti:
6x(7−3y) ≤ 0 rozwiąż nierówność
2
Filip:
Wyznacz dziedzinę funkcji:
1
1
y=
+
√
2
x−2
0
pedro:
rownanie x2 −12x+p −4 =0 z parametrem p B może miec 2 pierwiastki , z ktorych jesden jest 2 razy większy od drugiego
0
kama:
znajdź wzór funkcji liniowej , której wykres przechodzi przez punkty o współrzędnych: (−1,1) i (−2,5),
0
siema:
Oblicz odległość prostej k: x − 3 y + 18 = 0 od początku układu współrzędnych. (43,44)
4
Tyson:
Czy ja mogę to dodać? 200(pi)+400
√
3
(pi)
9
Dudi:
Proszę tylko o wyjaśnienie:
1
Samira:
log0,01
0
zaq:
Między miejscowościami B i C jest jezioro.Aby uniknąć objazdu mieszkańcy postanowili zbudować drogę w lini prostej,z tym,że przez jezioro postanowili przepłynąć promem.Na podstawie szkicu
0
Tyson:
Obliczyć:
1
Oliwia:
Funkcja f(x) = x
2
+bx+6 przyjmuje wartość najmniejszą dla x= − 4. Wyznacz współczynnik b i oblicz najmniejszą wartość funkcji f
4
PITER:
−8x+9=−x−9
3
Marti:
rozwiąż nierównść (x+1)(2x−1)>0 czy trzeba tu rysować wykres? czy moga byc tylko odpowiedzi?
1
Matylda:
Spośród cyfr 1,..., 9 wylosowano bez zwrotu kolejno trzy cyfry C
1
, C
2
, C
3
, układając je w kolejności losowania w liczbę, która w układzie dziesiętnym ma zapis C
1
C
2
C
3
.
2
meg:
:::rysunek::: Uzasadnij ze pole odcinka koła przedstawionego na rysunku(czerwone) mozna obliczyc wedlug
1
niunia21:
dane są dwa przeciwległe boki kwadratu A=(1,−3) C=(−5,−1).Wyznacz obwód tego kwadratu.
1
PITER:
∪ {2}{5}x+1=∪{1}{2}x−9
2
MARTA:
Jak rozwiązać tą nierówność?
2
cosiek:
wykaz ze ciag (an) jest monotoniczny. a) an= n
2
−2n
0
decode:
Proszę o pomoc:
1
niunia21:
koszt wynajęcia autokaru na wycieczkę klasową wynosił 1500zł.Pięciu uczniów nie pojechało na wycieczkę i wtedy każdy z pozostałych uczniów musiał zapłacić o 10zł więcej.Oblicz ilu uczniów
4
asd:
√
(1 +
√
2
)
2
−
√
(1 −
√
2
)
2
0
niunia21:
wykaż że w trapezie prostokątnym różnica kwadratów długości przekątnych równa jest różnicy kwadratów długości podstaw. masakra kto wymysla te zadania:(:(
2
niunia21:
średnia arytmetyczna liczb a,b,c jest równa 15.Oblicz średnią arytmetyczną liczb a+7, b+3, c+8.
1
joseph:
Znajdź logarytmy następujących wyrażeń w zależności od logarytmu a,b,x.
3
PITER:
1,2x+0,4=1−2,8x
0
Ewina:
Do kubka w kształcie walca o promieniu 4cm i trzykrotnie wiekszej wysokości wlano soku do 2/3 wysokości , a nastepnie wrzucono 5 kulek lodu, kazda o promieniu 1cm. Kulki całkowicie sie
24
Hugi:
2x
f(x)=
x
2
+1
0
Hugi:
2x f(x)= ______
0
Ewina:
Długość boków kwadratu wpisanego w podstawe walca jest równa a. Wysokość walca jest równa długości promienia wpisanego w trójkąt równoboczny o boku a.Oblicz objętość walca
0
Ewina:
Pojemnik ma kształt walca o wysokości h dłuższej od promienia podstawy r o 5cm. Pokrywa pojemnika ma kształt półkuli o tym samym promieniu , co podstawa walca. Pole powierzchni
2
Oliwia:
Cenę pewnego towaru podwyższono o 30%, a następnie obniżono o 25%. Czy końcowa cena była wyższa, czy niższa od początkowej i o ile procent? Proszę o pomoc
0
Ewina:
o
1
stokrotka:
:::rysunek::: czy punkty P(−8, −
3
4
) Q(
1
2
, 12) R(
√
2
,
√
3
) należą do wykresu funkcji f(x)=
0
salami007:
Czy może mi ktoś wytłumaczyć dział ostrosłupy i graniastosłupy (gimnazjum) bo nie rozumeim tego działu a jutro mam sprawdzian
4
ICSP:
Mamy podane dwie proste:
1
Szpaczek:
x−2
− 2 = |x − 4|
x−3
Proszę o podpowiedź, jak można to zrobić.
1
meg:
o co chodzi w tym zadaniu? wytlumaczy mi ktos
? PROSZE.... Trzy walce, każdy o wysokości 5 m o promieniach podstaw odpowiednio równych: 3 m, 2 m, 1 m,
0
Szpaczek:
5−x
|
|=x
x−1
Proszę pokrótce wyjaśnić mi, jak mam to zrobić.
16
Małysz:
Dla jakich wartości parametru m okrąg o X
2
−4x+y
2
=0 ma dwa punkty wspólne z prostą y=mx−m?
0
Nie_matematyk:
Witam, w zupełności nie rozumiem logarytmów, a Pani zadała nam takie zadanie log
2
3 = a
0
pedro:
rownanie x
2
−12x+p −4 =0 z parametrem a A ma 2 pierwiastki dla p>40
1
L:
Witam. Bardzo zależałoby mi na rozwiązaniu tego zadania. Sam niestety nie umiem tego zrobić.
14
paweł:
Może ktoś mi wyliczyć z tych liczb 31, 19, 16, 10, 7, 5, 6, 2 a) średnią arytmetyczną, medianę, dominantę
0
Ewina:
Uprość wyrażenie 2 Ix − 2I + I4−xI dla x∊(2,4)
4
PITER:
4x+1=5x−30
1
pedro:
Oznaczamy pierwiastki rownania
√
2
x
2
−2
√
3
x +
√
2
=0 przez x
1
i x
2
wówczas: A) x
1
+x
2
jest liczbą niewymierną
0
99999999999999999999999:
oblicz wyrazy ciagu a2, a3, a4, a5
0
Magda:
Rozwiaz równania i nierownosci a)(2x−4)
2
=3x−6
5
zdezorientowany:
[url=
http://pokazywarka.pl/pbk3f3/]Zdjęcia[/url]
4
meg:
Wzór rekurencujny ciągu: a
1
=1
0
Dawid:
wykaz ze sin
2
17
o
+sin
2
73
o
+tg19
o
*tg71
o
=2
15
good:
Jak rozwiązań takie równanie trygonometryczne: sinx + cosx = 0 ?
1
pies 667131:
oblicz dla jakich argumentów funkcja y=2x+2 przyjmuje wartości ujemne
2
PatrissSTG:
a) log
1
/3 27 b)log
27
√
3
3
PatrissSTG:
a) an=n
2
−2n b)an=1−n
2
1
Marlena:
Mam zadanie, oblicz wartość wyrażenia dla x∊(−
∞
;−4) jak mam to rozumieć?
4
blanka:
Wyznacz Ciąg asymetryczny, w ktorym a1=16, S9=0, r=?
1
Minioo:
Pilne Proszę o rozwiązanie...
3
potrzebujaca:
Powierzchnia boczna walca jedt prostokatem oprzekatnej 8 cm ktora z odcinkiem odpowiadajacym wysokosci tworzy kat 50 stopni oblicz PC I V?
4
blanka:
wiedzac, ze ciag arytmetyczny okreslony jest wzorem ogolnym an=12n−3
0
Enja:
Oblicz objętość i pole całkowite ostrosłupa prawidłowego trójkątnego o wysokości podstawy 3 pierwiastki z 3 i krawędzi bocznej 2 pierwiastki z 3
3
niunia21:
obwód prostokąta jest równy 12 a jego pole jest równe 6.oblicz długości boków tego prostokąta.
0
Enja:
Krawędź podstawy ostrosłupa prawidłowego czworokątnego ma długość 8cm, a krawędż boczna jest równa 10cm. Znajdż kąt nachylenia a) krawędzi bocznej do płaszczyzny podstawy b) ściany
1
Enja:
Dwa metalowe ostrosłupy prawidłowe trójkątne o krawędzi podstawy dł. 6cm i wysokości 4cm przetopiono na jeden ostrosłup prawidłowy trójkątny o wysokości 6cm. Ile wynosi jego krawędż
0
Enja:
Oblicz obj. i pole pole powierzchni całkowitej graniastosłupa prawidłowego czworokątnego którego przekątna nachylona jest do podstawy pod kątem 60 stopni, a krawędż podstawy ma
0
Enja:
Podstawą graniastosłupa prostego jest trapez prostokątny o krawędziach 4cm i 8cm oraz ramionach 3 cm i 5cm. Krótsza przekątna tego graniastosłupa nachylona jest do podstawy pod kątem 60
0
Enja:
Graniastosłup prawidłowy trójkątny o krawędzi 2 i obj. 3 ma pole powierzchni całkowitej równe:?
1
Antek:
Wie ktoś jak to zrobić : Korzystając z działań na potęgach wykaż,że liczba (8
5
+4
8
+6*16
4
) jest podzielna przez 5.
14
Martyna:
Mam problem z kilkoma zadaniami z działu stereometria. Proszę o pomoc w ich rozwiązaniu
1. Przekrój osiowy walca jest kwadratem. Pole powierzchni całkowitej tego walca jest równe 294π
7
Glourious:
funkcja wykładnicza rozwiąż równanie
6
Mania:
dodawanie pote
106
agnieszka:
Rozwiaz rownania i nierownosci: a) 2(2x−3)(x+1)−5(x−1)2=2(x−2)(x−1)
2
Ewelina:
W rombie ABCD o polu 216 cm2 poprowadzono odcinek EF długości 9 cm, którego końcami są odpowiednio środki boków BC i DC, tworzących kąt ostry rombu. Oblicz:
0
Karolajn Pilne! :
W graniastosłupie prawidlowym krótsza przekątna ma dł. 15 cm Krawędź podstawy jest o 9 cm krótsza od dłuższej przekątnej tego graniastosłupa. Oblicz objętość tego graniastosłupa.
0
Karolajn:
W czworokącie prawidłowym czworokątnym ściana boczna jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem 60 stopni. a przekątna podstawy ma dł. 3 pierwiastki z 2 cm. Oblicz objętość tego
0
anulka__1990:
Na przestanku do autobusu wsiada grupa pasażerów składająca się sześciu kobiet i czterech mężczyzn.Ile istnieje wszystkich możliwych realizacji wejścia pasażerów do autobusu,jeżeli
0
anulka__1990:
zad.5. W pudełku znajduje się 15 żarówek w tym trzy przepalone.Nie oglądajac ich losujemy bez
5
280592:
Oblicz wyrazy a2, a3, a4, i a5 ciagu (an)
3
seylorek:
Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu układu równań a)
3
john:
x−1
x−2
2
1
+
+...+
+
=3 −−−rozwiaż równanie
x
x
x
x
2
kuzynka:
Nie wiem, jak "ugryźć" to zadanie, może ktoś mi "podrzuci" jakiś pomysł: Zawodnik strzelający do tarczy uzyskuje co najmniej 8 punktów z prawdopodobieństwem 0,5 a co
0
kuzynka:
Proszę o spr. czy moje rozwiązanie jest dobre? Zad.: Na półce jest 25 książek, z tego n to podręczniki z matematyki. Wybieramy losowo 2
1
biały:
mam takie zadanie, nie wiem jak go rozgryźć.
7
nikola:
Rozwiąż równanie: x
3
+4x=8+2x
2
.
3
nikola:
Oblicz największą wartość funkcji f określonej wzorem f(x)=−x
2
+2x+6 w przedziale <−1;2>. Obliczyłam deltę z tego f(x), pierwiastek z delty wyszedł 2
√
7
, nie mogę obliczyć x1:
14
helppls:
:::rysunek::: mecze sie z tym strasznie i nie wiem czy tą −2 mozna przeniesc na lewo czy nie. Prosze o pomoc