rozwiązywanie równań
nikola: Rozwiąż równanie: x3+4x=8+2x2.
Mam tak:
x3−2x2+4x−8=0
(x3+4x)−(2x2+8)=0
x(x2+4)−2(x2+4)=0
(x−2)(x2+4)=0
(x−2)(x−2)(x+2)
x=2 v x=−2 ?
Dobrze? Wydaje mi się, że to na czerwono to powinien być minus i te przedostatnie 3 nawiasy coś
mi nie paszą....
24 mar 01:04
Marcinek: dobrze jest do momentu (x−2)(x2+4)=0
tego wielomianu rozłożyć bardziej już się nie da
24 mar 01:07
Bogdan:
co tak rozwlekle?
x3 − 2x2 + 4x − 8 = 0 ⇒ x2(x − 2) + 4(x − 2) = 0 ⇒ (x − 2)(x2 + 4) = 0 ⇒ x = 2
24 mar 01:08
nikola: OK, dzięki, no a co z tym plusem? Przecież −2*4 to nie 8...
24 mar 01:08
Marcinek: Plus jest w porządku.
x(x2+4)−2(x2+4)=0 tu wyciągnęłaś tylko 2, minus był już wcześniej.
24 mar 01:10
bw: x3+4x−2x−8=0
24 mar 19:13
bw: co z tym zrobić?
24 mar 19:15
mynia: wylicz deltę i tak dalej
24 mar 19:36
cicic: 2x−xkwadrat
jak to mam rozwiazac
25 wrz 12:20