????
romanooo : jak zsumować wartości funkcji kwadratowej bez obliczania każdej ze wzoru i dodawania.
np. W(n)=−4n
2+48n−24 n∊{1,2,3,...,11} zsumować wartości dla wszystkich n
24 mar 19:06
Jack:
spróbuj zapisać w postaci iloczynowej
24 mar 19:07
romanooo : a co mi to da

pomoże ktoś
24 mar 20:43
romanooo : 
24 mar 20:49
romanooo : >? ? ?>
24 mar 21:00
morfepl: W(n+1)=−4n
2+40n+20
r=W(n+1)−W(n)=−4n
2+40n+20+4n
2−48n+24=−8n+48
i teraz sumę ciągu, dobrze rozumuję?
24 mar 21:10
romanooo : no średnio , bo różnica nie jest stała, to nie jest funkcja liniowa . z resztą w tym przedziale
ta funkcja jest rosnąca i malejąca...
24 mar 21:25
romanooo : Eta, czy miała byś jakiś pomysł

proszę
24 mar 21:27
24 mar 21:35
24 mar 21:48
24 mar 21:50
24 mar 21:50
24 mar 21:50
Pisanka: proszę
24 mar 21:50
romanooo :
24 mar 21:51