logarytm rownanie
Adzia1990: Rozwiąż równanie log8(3x−2)3 − log4(x+1)4 + log2(x−1) = 0
24 mar 20:47
mk: log
2(3x−2) − log
2(x+1)
2+log
2(x−1)=0
| | (3x−2)(x−1) | |
log2 |
| =0
|
| | (x+1)2 | |
(x+1)
2=(3x−2)(x−1)
x
2+2x+1=3x
2−5x+2
2x
2−7x+1=0
24 mar 21:21
D'Alembert: Fajne równanie.
24 mar 21:24
Adzia1990: nie trzeba zalozen do tego?
24 mar 21:27
Adzia1990: trzeba czy nie?
25 mar 19:00
kamis: Trzeba
25 mar 19:13
queenofthedarkness: wynik ma wyjść 10. Mógłby ktoś rozwiązać to jeszcze raz? Nie potrfię do tego dojść..
13 mar 01:18
Gryn: A taka wersja?
log8(3x−1)3 − log4(x+1)4 + log2(x−1) = 0
Powiniwn wyjść wynik 3, ale nijak mi nie wychodzi...
27 wrz 12:26
Gryn: Okaj, wyszło mi, ale rozwiąże tak dla potomności:
log
2(3x−1) − log
2(x+1)
2 + log
2(x−1) = 0
| | (3x−1)(x−1) | |
log2 |
| = 0 |
| | (x+1)2 | |
| (3x−1)(x−1) | |
| = 20 = 1 / *(x+1)2 |
| (x+1)2 | |
(3x−1)(x−1)=(x+1)
2
3x
2−3x−x+1=X
2+2x+1
2x
2−6x=0
2x(x−3)=0
(x=0 ⋁ x=3 ) ⋀ x>1
x=3
27 wrz 12:41
yolo:
7 paź 19:40
#62;: co jest
27 sty 17:13