wykaż że ciąg (an) jest monotoniczny
PatrissSTG: a) an=n
2−2n
b)an=1−n
2
pomóżcie chociaż jeden przykład zrobić
24 mar 14:35
Bizon: a) an+1−an=(n+1)2−2(n+1)−n2+2n=n2+2n+1−n2+2n=4n+1 ....a więc rosnący
24 mar 14:46
Eta:
Witam

jeżeli a
n+1− a
n >0 −−−− ciąg rosnący i n€N+
jeżeli a
n+1− a
n <0 −−− ciąg malejący i n€ N+
d)
| | 3(n+1) | | 3n+3 | |
an+1= |
| = |
|
|
| | n+1+2 | | n+3 | |
badamy znak różnicy : a
n+1− a
n
| | 3n+3 | | 3n | | (3n+3)(n+2) −3n( n+2) | |
|
| − |
| = |
| =
|
| | n+3 | | n+2 | | (n+3)(n+2) | |
| | 3n2+9n+6 −3n2−9n | | 6 | |
= |
| = |
| >0
|
| | (n+3)(n+2) | | (n+3)(n+2) | |
bo mianownik >0 i licznik >0
zatem ten ciąg jest rosnący
Pozostałe podobnie ,..... powodzenia
24 mar 14:53
PatrissSTG: dziękowac
24 mar 14:54
dadas: spierdalaj
1 kwi 11:44
Paula: Tylko, że z tego wychodzi, iż mianownik = 0 a nie >0
bo:
n1 = −3 lub n2 = −2
(n+3)(n+2) to:
(−3+3)(−3+2) = 0(−1)=0
(−2+3)(−2+2)=1*0=0
7 maj 15:31
Paula: Ach, już załapałam o co chodzi. Sama zrobiłam błąd, z powodu złego spojrzenia na zadanie.
Zapomniałam, że obliczone pierwiastki (tutaj: {−3; −2} ) to liczby, które nie należą do
dziedziny, a więc nie bierze się ich pod uwagę

I jeśli podłoży się każdą inną liczbę pod
'n', to wyjdzie, że ciąg jest > 0 czyli rosnący
Przepraszam
7 maj 15:46
MięskiMięż: No właśnie.. blondynka.. D:
21 kwi 18:45
jolcia: ciąg n2−8n jest monotoniczny?
10 paź 08:51
bezendu:
n2−8n
an+1=(n+1)2−8(n+1)
an+1=n2+2n+1−8n−8
an+1=n2−6n−7
n2−6n−7−(n2−8n)
n2−6n−7−n2+8n
2n−7
Reszta należy do Ciebie
10 paź 08:57