Podaj zbió wartości funkcji:
Hugi:
24 mar 16:46
stokrotka: x2+1=0
x=1 ∪ x=−1
x∊(−1,1)
24 mar 16:50
Hugi: A mogłabyś tak trochę mniej lakonicznie? Żebym wiedział jak do tego doszłaś
24 mar 17:07
stokrotka: jeśli przyrównasz do zera część która znajduje się pod kreską ułamkową czyli x2+1=0 otrzymasz
dziedzinę czyli zbiór wartości funkcji wyliczasz pierwiastki (czyli iksy) i piszesz w jakim
przedziale mieści się x.
24 mar 17:10
asd: x2+1=0
x2=−1
wiec x=1 lub −1 (bo −1 do kwadratu to tez 1)
24 mar 17:10
stokrotka: dokładnie.
24 mar 17:12
morfepl: trochę nie bardzo bo jak dla mnie wynikiem x2+1=0 jest zbiór pusty x∊∅ bo to nigdy nie będzie
równe 0
24 mar 17:13
stokrotka: to spoko. czyli moja nauczycielka od matmy się myli? każdy wielomian nie może równać się zero
bo x musi być na plusie w tej funkcji, ale tak się oblicza dziedzinę
24 mar 17:16
ukasz: źle.. Stokrotka wyznaczyła dziedzinę funkcji, a nie zbiór wartości

Z resztą to nawet nie
jest dziedzina!
| | 2x | |
f(x) = |
| x∊D=R, bo x2+1 nigdy się nie równa 0. |
| | x2+1 | |
Ale w takim wypadku zbiorem wartości jest zbiór R
24 mar 17:18
Hugi: Dziedzinę to nie ma problemu z policzeniem. Jesteście pewni że to zbiór wartości?
24 mar 17:18
Hugi: i wszystko jasne
24 mar 17:18
Hugi: A jak doszedłeś do ZW?
24 mar 17:19
stokrotka: yyy rzeczywiście coś pokręciłam, przepraszam za wprowadzanie w błąd.
24 mar 17:19
ukasz: Stokrotko...
x
2 + 1 = 0
x = −1 v x = 1 ,wg Stokrotki.. więc sprawdzmy!
−1
2 + 1 = 0 v 1
2+1=0
2 = 0 v 2 = 0
Zdanie wałszywe
24 mar 17:20
ukasz: Nie.. ja tez coś źle powiedziałem
24 mar 17:26
stokrotka: nie dziedzina to jest jeśli x należy do rzeczywistych dodatnich oprócz tych punktów czyli 1 i
−1
w takim razie jak oblicza się zbiór wartości?tak jak napisałeś wcześniej Ukasz?
24 mar 18:01
Noah: LUDZIE TU NIEJEST SZUKANA DZIEDZINA

TYLKO ZBIOR WARTOSCI
y∊<−1,1>
24 mar 18:09
Noah: *nie jest
24 mar 18:10
Hugi: A jak do tego doszedłeś?
24 mar 18:16
morfepl: pewnie pochodną
24 mar 18:17
stokrotka: Noah wytłumacz jak to osiągnąłeś ?
24 mar 18:20
stokrotka: czyli zbiór wartości to pod dziedzina?
24 mar 18:22
stokrotka: to nie będzie y∊R/{0} ?
24 mar 18:52
morfepl: dobra ja bym to policzył tak, najpierw asymptoty:
| | 2x | | 2x | |
limx→∞ |
| =limx→∞ |
| =0 więc funkcja dąży do 0
|
| | x2+1 | | 1+1x2 | |
| | 2x | | 2(x2+1)−2x*2x | | −2x2+2 | |
dalej pochodna ( |
| )'= |
| = |
|
|
| | x2+1 | | (x2+1)2 | | (x2+1)2 | |
| | −2x2+2 | |
ekstrema |
| =0
|
| | (x2+1)2 | |
−2x
2+2=0
x
2=1
x=−1 lob x=1
daruję już sobie sprawdzanie warunku wystarczającego do istnienia ekstremum
| | −2 | |
więc dla x=−1 mamy |
| =−1
|
| | 1+1 | |
więc zbiór wartości funkcji <−1;1>
24 mar 19:09
stokrotka: nie jakiegoś łatwiejszego sposobu?
24 mar 19:34