tożsamość trygonometryczna
gorskierr: Jeżeli α jest kątem ostrym, to tożsamością trygonometryczną nie jest:
A. (sinα + cosα)
2 =1
B. 1+ cos
2α − sin
2α = 2cos
2α
| | 1 | |
C. cosα + cosαtg2α = |
|
|
| | cosα | |
| | sinα + cosα | |
D. |
| = 1 + tgα |
| | cosα | |
24 mar 23:17
moffin: A)
(sinx + cosx)
2 = 1
L = sin
2x + 2sinxcosx + cos
2x = sin
2x + cos
2x + 2sinxcosx = 1 + 2sinxcosx ≠ P
(x) zamień na α (po prostu szybciej się pisze
24 mar 23:19
gorskierr: a mógłbyś mi po krótce wytłumaczyć o co w ogóle chodzi w tym zadaniu ? byłabym bardzo
wdzięczna, bo nie rozumiem nawet o co pytają : D
24 mar 23:25
moffin: Wiesz co to są tożsamości trygonometryczne

? Chodzi w tym zadaniu o to tak naprawdę, który
podpunkt (która tożsamość) jest prawdziwy

Zacząłem od A i od razu otrzymałem, że false.
Dla przykładu B:
1 + cos
2x − sin
2x = 2cos
2x
Zaczynam od lewej strony (L) bo bardziej skomplikowana
L = 1 + cos
2x − (1 − cos
2x) = 1+ cos
2x − 1 + cos
2x = 2cos
2x = P
24 mar 23:31
moffin: Domyślam się, że trzeba udowodnić to nauczyciel będzie chciał resztę

już pisze
24 mar 23:33
moffin: C)
| | 1 | |
cosx + cosx * tg2x = |
| |
| | cosx | |
| | sin2x | | sin2x | | cos2 + sin2x | |
L = cosx + cosx * |
| = cosx + |
| = |
| = |
| | cos2x | | cosx | | cosx | |
24 mar 23:35
moffin: D)
| sinx + cosx | |
| = 1 + tgx |
| cosx | |
Teraz zacznę od prawej strony bo łatwiej udowodnić
| | sinx | | sinx + cosx | |
P = 1 + tgx = 1 + |
| = |
| = L |
| | cosx | | cosx | |
24 mar 23:36
gorskierr: a, już rozumiem

dzięki wielkie jeszcze raz
24 mar 23:46