prosze o szybka pomoc
matematyka: Rownanie x2 −12x +p −4= 0
a) ma dw pierwiastki dla p> 40 tak/nie
b) moze miec dwa pierwiastki z ktorych jeden jest dwa razy wiekszy od drugiego
c) ma dwa pierwiastki x1, x2 spelniajace warunek x1/x2 + x2/x1= 10 dla p= 1/2√1024
d) dla p= 40−k2 , k nalezacego {1,2,3,4,5,6} ma dwa pierwiastki calkowite nalezace do
przedzialu <0, 12 >
kazdy podpunkt odp tak i nie ( wytlumaczyc dlaczego )
24 mar 21:17
magda: a) żeby równanie kwadratowe miało dwa pierwiastki to Δ>0
a=1 b=−12 c=p−4
Δ=b2−4ac=144−4*1*(p−4)=144−4p+16=−4p+160
−4p+160>0
−4p>−160
p<40
NIE
25 mar 15:01
hahnne: Czy ktoś pokusiłby się o wyjaśnienie podpunktów b c i d?
29 mar 20:58