Planimetria , zadania
Mateusz:

Dany jest okrąg o środku O i promieniu 4. Z punktu P poprowadzono dwie styczne do tego okręgu w
punktach K i L. Wiedząc , że odległość punktu P od środka okręgu jest równa 8 ,oblicz pole
trójkąta KOL. Bardzo proszę o pomoc w tym zadaniu.
24 mar 18:25
kret:
15 maj 18:31
pigor: ..., np. tak:
ΔOLP− prostokątny, |OL|=4, niech h
LK− wysokość ΔOLK,
to z warunków zadania (*)
PΔKOL= 12 |KL| hKL = ?, gdzie
np. z podobieństwa odpowiednich ΔΔ prostokątnych :
4 : h
KL = 8 : 4 ⇒
hKL= 2 i np. z tw. o wysokości w ΔOLP
względem przeciwprostokątnej (
12|KL|)
2= 2(8−2) ⇒
⇒ (
12KL)
2= 12 ⇒
12KL= 2√3, no to stąd i z (*) mamy :
PΔKOL= 2
√3 * 2=
4√3 [j
2] − szukane
pole ΔKOL. ...
15 maj 20:03
===:
znając r i OP policzysz kąt LPO
Potem kąt OLK i wszystko czego potrzebujesz −
15 maj 20:07
Eta:
| | 1 | |
P(KOL)= |
| *4*4*sin120o= 4√3 |
| | 2 | |
16 maj 00:13
pigor: ..., no cóż ja podszedłem do rozwiązania za bardzo po bożemu...
ale może powiem, że z tym kątem 120 to chyba też przesada, bo jak ktoś
znalazł już tę dużą ekierkę, bo ma np. dane długości 4 i 8 w oczywistym
Δ prostokątnym to może niech zostanie przy kącie 60, bo mało z pytających
na tym forum wie co z tym sin120 zrobić i niech jednak liczy sobie szukane
pole jako sumę pól dwóch przystających ekierek, czyli (albo) po złożeniu ich
po prostu pole Δ równobocznego o boku 4. ...
16 maj 20:10
Eta:
Jak "ktoś znalazł tę dużą ekierkę"... to pole może obliczyć jak tylko chce
16 maj 20:32
pigor: ..., tak; ...:no i święta racja, właśnie o tym ...piszę;
dla każdego coś dobrego lub (i) może i (lub) miłego . ...
16 maj 21:13