sprawdzi ktos?
anulka__1990: zad.5.
W pudełku znajduje się 15 żarówek w tym trzy przepalone.Nie oglądajac ich losujemy bez
zwracania z pudełka pięć żarówek. Ile istnieje możliwości:
a) jednej przepalonej
b) co najwyżej jednej przepalonej
12 dobrych żarówek
3 przepalone żarówki
a)
n = ( 12 nad 4)*(3 nad 1) = [ 12 ! / ( 4 ! * 8 !)] *3 =
= [ (9*10*11*12)/(1*2*3*4)] *3 = 9*5*11*3 = 45*33 = 1485
====================================================
b)
n = ( 12 nad 5) + ( 12 nad 4)*(3 nasd 1) = [(12 !/(5 !*7 !)] + 1485 =
= (8*9*10*11*12 )/(1*2*3*4*5) + 1485 = 3*2*11*12 + 1485 =
= 792 + 1485 = 2 277
zad.6
Na ile sposobów można umieścić 20 kul w trzech szufladach tak, by w pierwszej było ich 10,w
drugiej 6, a w trzeciej 4.
N = (20 nad 10)*(10 nad 6) =11*13*14*5*4*3*17*19 = 38 798 760
bo
( 20 nad 10 ) = 20 !/[ 10 !* (20 −10) !] = 20 !/[10 ! * 10 !]
( 10 nad 6) = 10 ! /[ 6 !*(10 − 6) !] = 10 ! /[ 6 ! * 4 !]
24 mar 09:11