Ciągi , zadania
Mateusz: Ile wyrazów ujemnych ma ciąg (an)? Oblicz pierwszy i ostatni z tych wyrazów:
an=(2n−3)(2n−9)
Czy mógłby ktoś mi wytłumaczyć to zadanie? Kompletnie nie wiem od czego zacząć ; <
24 mar 18:50
Jack:
wyobraź sobie że masz funkcję kwadratową: policz pierwiastki. Możesz też podstawiać naturalne
liczby na "n" i w końcu wyjdzie Ci coś dodatniego. Wtedy policz ile liczb podstawiłaś, które
dały Ci wynik ujemny.
24 mar 18:54
Patrycja: (2n−3)(2n−9)<0
Trzeba wyliczyć n1 i n2 i to będą krańce przedziału. Potem wziąć tylko liczby całkowite
dodatnie pod uwagę. Powinna Ci wyjść 3 liczby:2,3,4
Potem podstawiasz pod n 2 i liczysz ile wynosi an, później to samo dla 4.
Daj znać jak poszło.
24 mar 19:05
Mateusz: Ja już nawet nie wiem jak te liczby n wyliczyć ;l kurde te ciągi mnie wykończą
24 mar 19:07
Mateusz: czyli n1=1,5 i n2=4,5?
24 mar 19:08
Patrycja: tak, ale n to zawsze liczba całkowita dodatnia. Więc ze zbioru od 1,5 do 4,5 wybierasz tylko
liczby całkowite dodatnie.
24 mar 19:27
Mateusz: i one dadzą mi wyrazy ujemne? Nawet jeśli to znajdę to i tak mam problem z zapisaniem tego
wzoru.
24 mar 19:28
Patrycja: liczby n=2 n=3 i n=4 dadzą an ujemne.
24 mar 19:30
Mateusz: no dobrze wiec jak zapisac ten wzor ogolny?
24 mar 19:31
Patrycja: tak jak w treści zadania
za n podstawic 2 i wyjdzie liczba ujemna
potem 4 i znów wyjdzie liczba ujemna
24 mar 19:32
Mateusz: ok dzieki
24 mar 19:34
Patrycja: tak właściwie, to wypada podstawić 2 i 3, bo dla 2 i 4 wynik jest jednakowy jeśli dobrze liczę.
24 mar 19:37
Mateusz: 2,3,4 to dobre wyniki
24 mar 19:41