procent skladany
Magda: Proszę o pomoc.
Kwotę 12 000 zł wpłacono na lokatę 3−letnią, ale odsetki doliczane były co pół roku.
Kwota odsetek wyniosła w sumie 1513,95 zł.
Znajdź oprocentowanie lokaty
24 mar 19:09
Dorota: stosujemy wzór:
K=K0 * (1+r/m)n*m
ponieważ odsetki co pół roku
13513,95 = 12000 * (1+ r/2)2*3
13513,95 : 12000 = (1+r/2)6
√13513,95:12000 pierwiastek szóstego stopnia = 1 + r/2
1,02 = 1 + r/2
1,02−1 = r/2
0,02 = r/2 obie strony mnożę przez dwa
r = 0,04 czyli oprocentowanie lokaty wyniosło 4 %
24 mar 19:29