procenty
Oliwia: Cenę pewnego towaru podwyższono o 30%, a następnie obniżono o 25%. Czy końcowa cena była
wyższa, czy niższa od początkowej i o ile procent? Proszę o pomoc
24 mar 16:41
Oliwia:
24 mar 16:56
morfepl: x − cena początkowa
najpierw podwyższono o 30% czyli 130%x=1,3x
potem obniżono czyli 75%*1,3x=0,975x
24 mar 16:58
matemaksioreks: matma mnie dobija nic nie kumam
4 kwi 18:23
matemaksioreks: helppppppppppppppppp
4 kwi 18:23
matemaksioreks: ma ktos jakis sposob zeby zdac mature na 30 procent
4 kwi 18:24
Licealista_Theosh: Uczyć się.
4 kwi 18:27
pigor: ...otóż , masz kolejno :
c=1*c=
100%c → 130%c → 75%(130%c)= (0,75*130)%c=
97,5%c,
no to masz i odpowiedź : końcowa cena jest niższa o
2,5% . ...
4 kwi 18:31