Oblicz ilu uczniów jest w tej klasie i jaki był pierwotny koszt autokaru przypad
niunia21: koszt wynajęcia autokaru na wycieczkę klasową wynosił 1500zł.Pięciu uczniów nie pojechało na
wycieczkę i wtedy każdy z pozostałych uczniów musiał zapłacić o 10zł więcej.Oblicz ilu uczniów
jest w tej klasie i jaki był pierwotny koszt autokaru przypadający na jednego ucznia.
24 mar 17:03
kuzynka: ilość uczniów− x
pierwotny koszt na jednego ucznia − y
pierwsze równanie: x*y=1500→x=1500y
drugie równanie: (x−5)(y+10)=1500
(1500y−5)(y+10)=1500
1500yy−5y+10*1500y−50=1500 / *y
1500y−5y2+15000−50y−1500y=0 / * (−1)
5y2+50y−15000=0 /:5
y2+10y−3000=0
√Δ=√102+4*1*3000=√12100=110
y1=−10−1102*1− mniejsze od zera, a takie być nie może
y2=−10+1102*1=50, pierwotny koszt wynosił 50 zł
x=150050=30− w tej klasie jest 30 uczniów
24 mar 19:22