Oblicz długośc przekatnych rombu, wysokość i pole pięciokata.
Ewelina: W rombie ABCD o polu 216 cm2 poprowadzono odcinek EF długości 9 cm, którego końcami są
odpowiednio środki boków BC i DC, tworzących kąt ostry rombu. Oblicz:
a) długość przekątnych rombu
b) długość wysokości rombu
c) pole pięciokąta ABEFD. Proszę o pomoc.
24 mar 09:47
artur: korzystając zte. Talesa mamy
| CF | | 9 | |
| = |
| .......e to krótsza przekątna |
| CD | | e | |
24 mar 12:14
artur: no i dalej..
CF=
12 CD więc po prostych obliczeniach wyliczamy e /e=18 cm/
| | 18 * f | |
za wzoru na pole obliczamy drugą przekątną 216= |
| ⇒ f=24
|
| | 2 | |
dalej to już będzie łatwo. Pamiętaj, że przekątne przecinają się pod kątem prostym i dzielą się
na pół
Powodzenia
24 mar 12:18