Kula
ICSP: Środki dwóch sfer są oddalone od siebie o 20cm a ich promienie są równe odpowiedni r1 i r2.
Oblicz długość okręgu będącego cześcia wspólną tych sfer jest
r1 = 16
r2= 12
Problem w tym że nie rozumiem kompletnie tego zadania.
24 mar 20:15
Eta:

|AB |= 20
szukane
r =.......
Ob= 2π
r=...........
Dawaj teraz rozwiązanie ( i nie pisz,że nie rozumiesz
24 mar 21:09
24 mar 21:12
ICSP: x2 + r2 = 144
(20−x)2 + r2 = 256
x2 + r2 = 144
400 − 40x + x2 + r2 = 256
256 − 400 + 40x = 144 ⇔ 40x = 288 ⇔ x = 7,2
x2 + r2 = 144
51,84 + r2 = 144
r2 = 92,16
r = 9,6
2πr = 18,2π
Powinno wyjśc 19,2π
Jestem bezużyteczny:((
24 mar 22:46
Godzio: 2 * 9,6 = 19,2
24 mar 22:48
ICSP: yyy faktycznie

Zmieniam zdanie mój kalkulator jest bezużyteczny

Dzięki Eto

oraz Godziu
24 mar 22:50
Godzio:
Dzięki za jabłko
24 mar 22:52
Eta:
I pamiętaj ,że 2*9, 6 tys. zł = 19, 2 tys. zł
24 mar 22:55
ICSP: Na pewno zapamiętam.
24 mar 22:56
Eta:

.....
24 mar 22:57
Eta:
A co Ty na to?

PΔABC= 10r
z Herona PΔABC=
√24*12*8*4=
√144*64= 12*8= 96
to: r= 9,6
Myślałam,że na to wpadniesz
24 mar 23:02
ICSP: nie używam wzoru Herona od pewnego momentu

Wolę już układy równań rozwiązywać
24 mar 23:06
Eta:
A szkoda

W tym przypadku prostsze rachunki i o wiele krócej liczysz
24 mar 23:08
ICSP: Tylko że raczej nauczycielka prosiła mnie abym nie używał tego wzoru ze względu na głupoty
które wypisuję.
24 mar 23:11
Eta:
24 mar 23:12