rączka
D'Alembert: Jak mam policzyc z definicji granice funkcji y=x
2+1 w punkcie 1 to mam wzór:
to podstawiam 1 za h czy za x
0
24 mar 21:06
morfepl: za x0
24 mar 21:12
D'Alembert: No tak, tylko że wyjdzie ∞, a każdy głupi widzi, że powinno wyjść 2
24 mar 21:16
morfepl: | | (x+h)2−x2−1 | | x2+2hx+h2−x2−1 | |
limh→0 |
| =limh→0 |
|
|
| | h | | h | |
| | 1+2h+h2−1−1 | | h2+2h−1 | |
limh→0 |
| =limh→0 |
| =limh→0h+2−1h=2
|
| | h | | h | |
24 mar 21:21
Noah: | | [(1+h)2+1]−2 | | 1+2h+h2+1−2 | | 2h+h2 | |
L= |
| =L |
| =L |
| =L2+h=2 |
| | h | | h | | h | |
24 mar 21:22
D'Alembert: No ale jeżeli h→0, to nie podstawiam 0 za h?
24 mar 21:23