Ostrosłóp Prawidłowy Trójkątny
Puma: Witam, mam poważny problem z zadaniem:
Wyznacz krawędź podstawy ostrosłupa prawidłowego trójkątnego o objętości 2* √26 , wiedząc
,że krawędź boczna jest 3 razy dłuższa od krawędzi podstawy.
24 mar 22:42
Puma: Z tamtym zadaniem dałem sobie rade ale mam kolejne dosyć trudne dla mnie:
Podstawą ostrosłupa jest romb o boku 16 i kacie ostrym 60 . Jedna z krawędzi bocznych
ostrosłupa przechodzących przez wierzchołek kąta rozwartego rombu jest prostopadła do
płaszczyzny podstawy.Krawędzie boczne ostrosłupa przechodzące przez wierzchołki kątów ostrych
rombu tworza kąt 48 .Oblicz objętość ostrosłupa.
Pomożecie ?
24 mar 22:53
v: masz odpowiedz do tego
24 mar 22:57
Puma: do tego pierwszego znalazlem odpowiedz na innym forum, teraz mam poważny problem z tym drugim
zadaniem
24 mar 22:59
v: a z której klasy jestes i z jakiej ksiązki jest to zadanie
24 mar 23:00
v: żeby obliczyc objetość ostrosłupa to trzeba mieć pole podstawy i wysokość
24 mar 23:03
v: zaraz to oblicze
24 mar 23:03
Puma: klasa 3 technikum budowlane, matematyka prosto do matury nowa era 3
24 mar 23:05
v:

| | √3 | |
to tak to jest podstawa żeby ją obiczyc skorzystamy z wzoru P=a*a*sin60stopni= 16*16* |
| |
| | 2 | |
24 mar 23:12
v: wysokość zaraz policze
24 mar 23:13
v:

wysokość to jest prostopadła do podstawy i i krawdzi bocznych podstawy
na niebiesko jest wysokość zaznaczona ten czarny to krawędz boczna to 16
h=tgα*a=0,9*16
tg48stopni to około 0,9 z tablic odczytaj
24 mar 23:26
v: i jak obliczyłeś pole podstawy i wysokość to podstaw do wzoru i powino co wyjść
24 mar 23:31
Puma: Dzięki

gdyby nie twoja pomoc pewnie bym się pół nocy męczył nad tym zadaniem
24 mar 23:35
v: sorry tg48stopni jest równy około1,11
24 mar 23:56