ciagi arytmetyczne
blanka: wiedzac, ze ciag arytmetyczny okreslony jest wzorem ogolnym an=12n−3
a) a5, a10
b) oblicz wyraz pierwszy i różnicę r
24 mar 13:32
morfepl:
a jest proste po prostu podstawiasz za n liczbę
b) r=an+1−an
24 mar 13:34
PatrissSTG: a) a5=12*5−3
a5=60−3
a5=57
a10=12*10−3
a10=120−3
a10=117
b) an=a1+(n−1)r
◯a5=a1+(5−1)r 57=a1+ 4r
◯ a10=a1+(10−1)r 57=a1+ 4* 12
57=a1+ 48
◯57=a1+4r
◯117=a1+9r/ *(−1) a1=57−48
a1=9
◯ 57=a1+4r
+ ◯−117=−a1−9r
▭▭▭▭▭▭▭▭▭▭▭▭▭▭▭▭
−60=−5r/ : (−5)
r=12
24 mar 14:10
PatrissSTG:
24 mar 14:10
PatrissSTG: mam nadzieje że pomogłam
24 mar 14:29