równanie logarytmiczne
Kasia: Oblicz:
log(x−3)+3=log4
24 mar 20:31
bart: log(x+3)+log1000=log4 a teraz?
24 mar 20:32
Artur. : zał x−3>0 ⇔ x>3
10log4=(x−3)+3
x=4
24 mar 20:33
Kasia: no faktycznie:
log(x−3)+ log103=log4
24 mar 20:33
Kasia: ma wyjść x=3,004
można to wytłumaczyć po kolei?
24 mar 20:38
Artur. : no sam jestem Ciekawe skąd Ci tu wyjdzie x=3,004 ? na pewno dobrze przykład przepisałaś ?
24 mar 20:45
Kasia: taki przykład podałam log(x−3) + 3 = log4
(chyba patrzysz na post od 'bart', gdzie ma zamiast x−3 −> x+3
24 mar 20:50
Kasia: okej, zrobiłam.

log(x−3)+log10
3=log4
log(x−3)1000=log4
log1000x−3000=log4
1000x−3000=4
1000x=3004 /:1000
x=3,004
24 mar 20:57