Oblicz prawdopodobieństwo
Matylda: Spośród cyfr 1,..., 9 wylosowano bez zwrotu kolejno trzy cyfry C1, C2, C3, układając
je w kolejności losowania w liczbę, która w układzie dziesiętnym ma zapis C1C2C3.
Przyjmując sensowne założenie, że wszystkie możliwe do otrzymania w ten sposób liczby są
jednakowo prawdopodobne, obliczyć prawdopodobieństwo tego, że C1C2C3<444.
Bardzo proszę o pomoc
24 mar 17:24
Noah: |Ω|=9*8*7=504
|A|:
C
1=4
C
2 1 lub 2 lub 3
C
3 1 lub 2 lub 3 lub... kub 9
czyli bedzie mozliwosci 1*3*7=21
C
1=1 lub 2 lub 3
C
2 1 lub 2 lub3 lub... lub 9
C
3= 1 lub 2 lub 3 lub ... lub9
czyli wszystkich mozliwsco jest 3*8*7=168
a wszystkich mniejszych od 444 jest 21+168= 189
|A|=189
| | |A| | | 189 | | 21 | | 3 | |
P(A)= |
| = |
| = |
| = |
| |
| | |Ω| | | 504 | | 56 | | 8 | |
24 mar 17:50