znajdz srodek okregu i promien
kamil: prosze o pomoc w rozwiazaniu zadania z zastosowaniem rownania okregu:
wszystkie punkty, ktorych wspolrzedne spelniaja podany warunek, tworza okrag. Znajdz srodek i
promien okregu:
x2 + y2 − 2x + 4y − 4 = 0
24 mar 18:35
24 mar 18:40
morfepl: no to sposobem ułatwionym prezentowanym niejednokrotnie na forum:
A=−2
B=4
C=−4
a=1
b=−2
r=
√a2+b2−C
r=
√1+4+4
r=3
S=(a;b)
24 mar 18:42
kamil: czyli najpierw musz sprowadzic do rownania okregu tak i wtedy zobaczyc?
tylko nie wiem jak rozbic podane rownanie zeby sprowadzic do innejj postaci
24 mar 18:48
kamil: aha rozumiem dzieki
24 mar 18:49