Dla jakich wartości parametru m okrąg ma punkty wspólne?
Małysz: Dla jakich wartości parametru m okrąg o X2−4x+y2=0 ma dwa punkty wspólne z prostą y=mx−m?
24 mar 16:27
Artur. : (x−2)2 −4 + (mx−m)2 = 0
(x−2)2 + m2x2 − 2m2x + m2 = 0
x2 + m2x2 − 2m2x −4x + m2 + 4 = 0
x2(m2 + 1) − x(4+2m2) + m2 + 4 = 0
zał Δ>0
(4+2m2)2 −4(m2 + 1)(m2+4) = 16 + 16m2 + 4m4 −4(m4 + 4m2 + m2 + 4) = 16 + 16m2 + 4m4−
4m4 − 16m2 − 4m2 − 16= 4m2>0 ⇔ m>0
yyy rly? podbij temat wieczorem może eta na to spojrzy.
24 mar 17:35
Małysz: A co się stało z y2 z równania okręgu? Bo dodałeś jakby równanie prostej do równania okręgu.
Nie bardzo to rozumiem.
24 mar 18:39
Jack:
ani ja... ale to pewnie literówka. Generalnie kluczowy krok to po podstawieniu równania prostej
do równania okręgu wyznaczenie parametru m dla Δ>0
24 mar 18:43
Artur. : tak tak. podstawiasz y=mx−m do równania okręgu. poźniej upraszczasz to równanie wyciągasz x2 i
x przed nawias aby odczytać współćzynniki i rozwiązujesz równanie... Δx>0
tak na chłopski rozum można pomyśleć ze dla każego m będzie przechodzić przez dwa punkty..bo
dla x=1 zawsze będzie miejsce zerowe y=0 a to jest w okręgu bo ma on współrzędne (2 0) i r =
2
Tylko gdzieś się małchem w równaniu. delta powinna być taka ze Δm jest mniejsza od zera a
współczynnik a większy od zera
24 mar 19:14
Noah: MOzna ruzmiec i tak iz odleglosc prostej od srodka okregu musi byc mniejsza od promienia bo
gdyby byla rowna to jest jeden punkt wspolny gdyby byla wieksza to zero punktow wspolnych a
nas interesuje 2 punkty wspolne wiec musi odlegosc byc mniejsza od 2 ale po obliczeniach
wychodzi ze m∊∅... a jaka jest odpowiedz?
24 mar 19:18
Noah: Artur to ogolnie 4 powinienes wymazac ale to nie zmienia wychodzi tak ze m∊R
24 mar 19:20
Artur. : za y
2 podstawiłem (mx−m)
2 bo sam y=mx−m
to ogólnie 4...? noach o co Ci chodzi?
24 mar 19:26
Artur. : Dodałem równanie prostej do okręgu bo aby wyznaczyć ich punkty wspólne musze rozwiązać układ
równań tych fukcji..
24 mar 19:30
Małysz: Odpowiedzi nie mam, ale podoba mi się to rozwiązanie.
Mi wyszło, że m∊<−√0,8; √0,8>
Ktoś tak też ma?
24 mar 19:52
Eta:
Odp: m€R
24 mar 20:01
Eta:
o: x
2+y
2−4x=0 S(2,0) r=2
k: mx −y −m=0
odległość "d" S od prostej k < r
|m|< 2
√m2+1
m
2< 4(m
2+1)
3m
2+4 >0 => m€R
24 mar 20:07
Małysz: A dlaczego dalej nie liczone tylko informacja, że m∊R? Przecież można dalej liczyć, i tam
wyjdzie te m2>−43
24 mar 20:21
;): i ciekawe ktora liczba podniesiona do kwadartatu da Ci liczbe ujemna
24 mar 20:27
Eta:
wyrażenie po lewej stronie jest zawsze dodatnie dla każdego m€R
24 mar 20:28
Małysz: O, proszę, mój głupi błąd. Dziękuje
24 mar 20:37
Eta:
24 mar 20:38