postać wyrażenia
nikola: WYRAŻENIE xx−5−xx−4−5(x−4)(x−5) można zapisać w postaci:
a) 1x−4
b) x−4
c) −5(x−4)(x−5)
d) −9x−5(x−4)(x−5)
Proszę o odpowiedź z wytłumaczeniem/obliczeniami, nie wiem totalnie jak to zrobić.
24 mar 18:47
goldenfille: musisz znaleźć wspólny mianownik tych ułamków, więc:
| | x2−4x | | x2−5x | | 5 | |
= |
| − |
| − |
| |
| | (x−5)(x−4) | | (x−5)(x−4) | | (x−4)(x−5) | |
i teraz jak zwykłe ułamki odejmujesz...
24 mar 18:55
nikola: C albo D, to wiem po mianowniku. I raczej C, tylko, że jak zmieniłam znaki, poskracałam to
wychodzi x−5, a nie −9x−5. Gdzie robię błąd?
24 mar 19:08
goldenfille: mi wychodziło że to będzie odp A..
24 mar 19:43
goldenfille: | | x2−4x−x2+5x−5 | | x−5 | | 1 | |
bo: dalej.. = |
| = |
| = |
| |
| | (x−5)(x−4) | | (x−4)(x−5) | | x−4 | |
24 mar 19:46
nikola: O matko, wielkie dzięki!
24 mar 20:26