rownoleglobok
Adzia1990: ABCD równoległoboku, gdzie A=(0,0), B=(4,1), C=(7,3)
a) wyznacz D
b) wykaż, że czworokąt KLMN, gdzie K L M N są kolejnymi środkami boków równoległoboku ABCD też
jest równoległobokiem
24 mar 20:34
Adzia1990: .
24 mar 20:51
uhu:
*Wyznaczamy prostą na której leżą A i B
y=ax+b
0=b
1=4a+b
a=14
y=14x
*Prosta CD musi być do niej równoległa więc y=14x+b
*Podstawiamy C
3=74+b
b=54
y=1}[4}x+u{54
24 mar 21:03
uhu: *y=14x + 54
Dalej możesz porównać długości odcinków AB i CD, wstawiasz równanie tej prostej i ma wyjść
24 mar 21:04
uhu: Co do b) obliczasz kolejno środki odcinków ABCD i wyznaczasz proste na których leżą, stąd widać
że są równoległe
24 mar 21:12
Adzia1990: dziekuję, juz powiniennam sobie dac rade
24 mar 21:18
Eta:

1/ sposób
a) puinkte E jest punktem przecięcia przekątnych( środkiem odcinka AC i BD
E( 3,5; 1,5)
x
D= 2x
E− x
B = 7−4= 3
y
D= 2y
E −y
B= 3−1= 2
D( 3,2)
i po bólu

2/sposób ( jeszcze prostszy, za pomocą wektorów)
→ →
a) wektory AB i DC są równe:
→ →
AB= [4, 1] DC= [ 7−x
D, 3−y
D]
to: 7−x
D= 4 i 3−y
D= 1
x
D= 3 i y
D= 2
D( 3,2)
24 mar 21:30
Adzia1990: Eta dziekuje

Juz sie wlasnie sama zorientowałam co do wektorow i niepotrzebnie liczylam
proste ...
24 mar 21:43
Gustlik: Adzia, bardzo dobrze, naucz sie wektorów, bo to PODSTAWA geometrii analitycznej, a debile z CKE
niestety usunęli tę podstawę z podstaw. Dodam, ze to nie jest jedyny dział matematyki
"zreformowany" za przeproszeniem od d... strony. Przykładem może być rachunek
prawdopodobieństwa, z którego usunięto kombinatorykę, a w zamian za to wprowadzono
krzakoterapię, czy wielomiany, z których usunięto dzielenie, twierdzenie Bezout i schemat
Hornera, który był deska ratunkową dla osób nie radzących sobie z grupowaniem wyrazów. To
wyglada tak,jakby program z matematyki układał np. polonista, baletmistrz albo nawet kopacz
rowów, albo ktoś po wypiciu skrzynki piwa i wypaleniu paczki skrętów z trawą. Nie wiem, kogo
CKE i MEN zatrudniają do układania programu, ale wygląda mi na to, ze są to ludzie mający tyle
wspólnego z matematyką, co piernik z wiatrakiem. Pozdrawiam
25 mar 01:19