matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
......
meg:
wiadomo że a,b,c,d są liczbami dodatnimi oraz ab=cd wykaż że a/c + b/d ≥ 2
24 mar 19:19
morfepl:
ab=cd
a
c
=
d
b
L=
d
b
+
b
d
=
d
2
+b
2
db
=
d
2
+b
2
−2db+2db
db
=
(d−b)
2
+2db
db
= =
(d−b)
2
db
+
2db
db
=
(d−b)
2
db
+2 kwadrat liczby jest zawsze ≥0 wieć L≥P
24 mar 19:28