wadwd
karolajnn: rozwiąż równanie
(9x2−4)(x2−3)=0
Prosiłbym o wymnożenie tego i zrobienie metodą t=x2. Zrobiłem to korzystając ze wzoru
skróconego mnożenia i nie było problemu, jednak metodą t=x2 wychodza mi złe liczby..
24 mar 18:57
Godzio:
x
2 = t
(9t − 4)(t − 3) = 0
x
2 = 3
x =
√3 lub x = −
√3
Tutaj właściwie nie ma po co korzystać z podstawienia, bo to nie ułatwia
24 mar 19:01
karolajnn: No tak, ale chciałbym to sprawdzić. Miałem na myśli żebyś wymnożył te 2 nawiasy, uporządkował i
wtedy zrobił podstawieniem. Chce zobaczyć co robiłem źle.
24 mar 19:06
Dorota: można też tak: (3x−2)(3x+2)(x−
√3)(x+
√3) = 0
korzystając z wzoru skróconego mnożenia i dalej już wszystko jasne
24 mar 19:51
karolajnn: Tak zgadzam się , właśnie tak zrobiłem. Jednak wcześniej próbowałem mnożąc nawiasy przez siebie
i nie chciał wyjść mi dobry wynik. Dlatego chciałbym żeby ktoś to tutaj rozpisał bym mógł
sprawdzić c robiłem źle.
24 mar 19:54
Dorota: oooo nie zauważyłam, że tej metody nie można, to tak jak się nie czyta poleceń do końca
24 mar 19:55
karolajnn:
24 mar 20:23