dział stereometria
Martyna: Mam problem z kilkoma zadaniami z działu stereometria. Proszę o pomoc w ich rozwiązaniu

1. Przekrój osiowy walca jest kwadratem. Pole powierzchni całkowitej tego walca jest równe 294π
dm
2 . Oblicz wysokość i promień podstawy tego walca.
2. Krawędz podstawy ostrosłupa prawidłowego sześciokątnego ma długość 4 dm a kąt między ścianą
boczną a płaszczyzną podstawy ma 45 st. Oblicz objętość tego ostrosłupa.
3. W graniastosłupie czworokątnym prawidłowym stosunek pola powierzchni całkowitej do pola
powierzchni bocznej wynosi 8:5. Wiedząc, że pole powierzchni całkowitej jest równe 192 cm
2,
oblicz długość krawędzi tego graniastosłupa.
24 mar 12:33
Mila: jezeli przekrój osiowy jest kwadratem to czemu jest równa średnica podstawy ?
24 mar 12:47
Mila: skoro to kwadrat to wysokosc równa jest średnicy podstawy czyli H=2r
napisz wzór na pole powierzchni całkowitej walca za h podstaw 2r
24 mar 12:55
Martyna: wiec wychodzi mi
294π= 2πr x h + 2πr2
albo
294π= 2πr(2r+r)
24 mar 13:10
Mila: za H=podstaw 2r a co to za x ?
24 mar 13:11
Anka: 1 2r=h Przekrój osiowy walca jest kwadratem
Pcałkowite=Ppodstaw+Pboczne
294π=2πr2+2πr*2r
294π=2πr2+4πr2
294π=2π(r2+2r2) dzielimy przez 2π
147=3r2
r2=49
r=7
h=2*7
h=14
24 mar 13:12
Martyna: po obliczeniach r=7 a h= 14
Proszę o potwierdzenie moich obliczeń.
24 mar 13:14
Martyna: Ok, dzięki

A jak z tym zadaniem 2 ?
24 mar 13:15
Mila: co wiesz o podstawie
24 mar 13:18
Martyna:

czy kąt o którym mowa w zadaniu to ten pomiędzy dwoma czerwonymi liniami ?
a podstawa jest kwadratem
24 mar 13:25
Mila: muszę kończyc w podstawie jest sześciokąt a szesciokąt składa sie z szesciu trójkatów
równobocznych bok a= 4 dm ten kąt między scianą boczna a podstawą to kąt między sciana a
wysokościa trójkąta
wzór na wysokość w tójkacie równobocznym h=....
masz trójka prostokątny wysokość trójkata sciana boczna i wysokosc ostrosłupa .z zaleznosci
dla trójkata prostokątnego o dwóch katach 450 wiemy ,ze wysokosc trójkata=wysokosci
ostrosłupa
24 mar 13:31
Mila:

naprawdę nie mam czasu tych trókątów jest 6 narysowałam niezbyt ale moze zrozumiesz
24 mar 13:37
Martyna: ok, rysunek rozumiem , wysokość trójkąta równobocznego o boku 2cm jest równa 2√3, a co daje z
tym mam zrobić ?
24 mar 13:44
Annia: Zadanie 2
pole podstawy tego ostrosłupa składa się z 6 trójkątów równoboczbych h wysokość tego trójkąta
h=2√3
P=6*12*h*a
P=6*12*2√3*4
P=24√3
Obliczamy wysokość ostrosłupa H
tg450=Hh
tg450=1
1=H2√3
H=2√3
Objętość ostrosłupa
O=13*P*H
O=13*24√3*2√3
O=8√3*2√3
O=16*3
O=48 dm3
24 mar 14:07
Martyna: Ok, dzięki wielkie

Mam jeszcze jedno zadanie, które sprawiło mi trudność.
W graniastosłupie czworokątnym prawidłowym stosunek pola powierzchni całkowitej do pola
powierzchni bocznej wynosi 8:5. Wiedząc, że pole powierzchni całkowitej jest równe 192 cm2,
oblicz długość krawędzi tego graniastosłupa.
24 mar 19:01