| 1 | sin α | |||
x = | + | otrzymujemy:
| ||
| tg α | 1 + cos α |
| 1 | ||
odpowiedź: magiczne | ||
| sin α |
| 1 | sinx | 1 | sinx | ||||||||||
+ | = | + | = | ||||||||||
| tgx | 1 + cosx |
| 1 + cosx |
| cosx | sinx | cosx(1+cosx) | sin2x | |||||
+ | = | + | ||||||
| sinx | 1 + cosx | sinx(1+cosx) | sinx(1 + cosx) |
| cos2x + cosx + sin2x | sin2x + cos2x + cosx | |||
= | = | = | ||
| sinx(1 + cosx) | sinx(1 + cosx) |
| 1 + cosx | 1 | |||
= | = | ![]() | ||
| sinx(1+cosx) | sinx |
| sinα | ||
tgα= | ||
| cosα |
| cosα | sinα | cosα*(1+cosα)+sin2 | ||||
x= | + | = | = | |||
| sinα | 1+cosα | sinα)(1+cosα) |
| cosα+cos2α+sin2α | cosα+1 | 1 | ||||
= | = | |||||
| sinα+sinαcosα | sinα(cosα+1) | sinα |