proszę o spr. zadania z prawdopodobieństwa
kuzynka: Proszę o spr. czy moje rozwiązanie jest dobre?
Zad.: Na półce jest 25 książek, z tego n to podręczniki z matematyki. Wybieramy losowo 2
podręczniki. Prawdopodobieństwo tego, że co najmniej jeden z nich nie jest podręcznikiem do
matematyki jest =0,98. Oblicz ile podręczników do matematyki jest na półce.
Moje rozwiązanie:
omega=25 nad 2=300, przeciwieństwo tego, że co najmniej jeden z wylosowanych nie jest podr. z
matematyki=oba są z matematyki, czyli zdarzenie A'=n nad 2=(n2−n)/2;
A=1−A'=098, czyli 1−(n2−n)
P=A/Ω=[1−(n2−n)]/300=0,98→z tego "wyszło" n=4
24 mar 01:37