Wyznacz równanie stycznej
L: Witam. Bardzo zależałoby mi na rozwiązaniu tego zadania. Sam niestety nie umiem tego zrobić.
Wyznacz równanie stycznej do okręgu x2+y2=9 prostopadłej do prostej y=12x+5.
24 mar 16:22
SM: y = −2*x + b
x2 + (−2*x + b)2 = 9
x2 + 4*x2 − 4*b*x + b2 − 9 = 0
5*x2 − 4*b*x + b2 − 9 = 0
delta = (−4*b)2 − 4*5*(b2 − 9) = 0 (bo delta ma być 0, wtedy tylko jeden punkt wspólny)
16*b2 − 20*(b2 − 9) = 0
16*b2 − 20*b2 + 180 = 0
−4*b2 + 180 = 0
4*b2 = 180
b = √45 = 3*√5
b = −√45 = −3*√5
y = −2*x + 3*√5
y = −2*x − 3*√5
24 mar 19:07