matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
całka
kasia:
Całka. Proszę bardzo o pomoc.
dx
∫
√
x
+
3
√
x
Wiem, że podstawienie: t=
6
√
x
Ale nie umiem tego rozwiązać....
24 mar 21:43
jo:
Spróbuj razem: t=x
1/6
⇒ t
2
=x
1/3
, t
3
=x
1/2
czyli to co jest w mianowniku,
1
1
dt =
dx ⇒ 6dt =
dx ⇒ 6t
5
dt = dx
6x
5/6
(x
1/6
)
5
Teraz powinno się udać
24 mar 22:12
kasia:
Dziekuję
24 mar 22:21
jo:
Proszę
24 mar 22:28