procenty
R 20: Pomocy.
Pan Kowalski wpłacił 50 000 zł na lokatę miesięczną, której oprocentowanie wynosi
5%, i co miesiąc wypłaca odsetki.
Jaką kwotę odsetek wypłaci w ciągu roku?
O ile wyższe byłyby odsetki, gdyby pierwszej wypłaty dokonał po roku ?
24 mar 19:29
dsf: Dane:
50000−kwota wpłacona na konto
5%−miesięczne oprocentowanie
10% z 50000zł= 5000zł
5% z 50000zł= 2500zł
2500−odsetki z 1 miesiąc
2500*12=30000
Odp: pan kowalski przez cały rok odsetek otrzyma 30000zł
50000zł+30000zł=80000zł
10% z 80000zł= 8000
5% z 80000zł= 4000
4000zł*12=48000zł
48000−3000=18000
Odp:gdyby p.kowaski dokonal 1 wpłaty po roku odsetki były by o 18000zł większe
25 mar 11:55