procent złożony
R 20: Czy wszyscy boją się procentów? Proszę. Muszę to mieć na jutro.
Pan Kowalski wpłacił 50 000 zł na lokatę miesięczną, której oprocentowanie wynosi
5%, i co miesiąc wypłaca odsetki.
Jaką kwotę odsetek wypłaci w ciągu roku?
O ile wyższe byłyby odsetki, gdyby pierwszej wypłaty dokonał po roku ?
24 mar 20:09
Eta: He he... nikt się nie boi "kasy" z banku

1/ wypłaca odsetki co miesiąc
0,05:12= 0,0042
50 000 *0,0042= 208, 30 zł.
208,30 *12= 2499, 60 zł −−−− tyle wypłaci przez 1 rok
2/ wypłaci odsetki dopiero po upływie 1 roku
50 000( 1+0,0042)
12= 50 000 *1,0042
12 ( policz na kalkulatorze
50 000*1, 5158 = 52 579 zł
w tym odsetki wynoszą : 2 579 zł
2 579 − 2 499, 60 =...............
24 mar 20:25
Artur. : Lokata miesięczna 5%? nie będzie co miesiąc 5% z 50 000? czyli 2500?
24 mar 20:28
Eta:
He he

też bym tak chciała, by bank dawał 5% na miesiąc

czyli w roku 5*12= 60%

5% −−− to oprocentowanie w roku , nie ma tak dobrze

to chwyt "marketingowy"
24 mar 20:32
Eta:
Przy odsetkach
2 500 na miesiąc? ..... można leżeć "do góry brzuchem"
24 mar 20:34
24 mar 20:37
Eta:
:
24 mar 20:39