dziwne zadanie
szybko: Dla trójkąta ABC iloczyn Sinα*cosβ jest równy ile

W trójkącie dłuższa przyprostokątna, która leży przy kącie alfa ma dłuość 5. Innych danym nie
ma.
24 mar 19:56
szybko: jest na to jakis wzór
24 mar 20:03
szybko: rozumiem, że cosβ = Sinα ale czy coś mi to daje?
24 mar 20:05
bart: masz rysunek do tego

nie ma innych danych
24 mar 20:07
szybko: mam rysunek ale jak chcem tu narysowac to mi sie cos zacina wiec nie za bardzo moge. innych
danych nie ma
24 mar 20:11
szybko: sa jeszcze odpowiedzi 4 mozliwe
a 4/29
b 10/29
c 25/29
d 1
24 mar 20:11
bart:

takie cos?
24 mar 20:12
szybko: tak dokladnie
24 mar 20:12
szybko: i jak tam
24 mar 20:21
szybko: nikt nie potrafi zrobic tego zadania?
25 mar 13:58
ICSP: sinα * cosβ = sin
2α
Zacznijmy rozpatrywać po kolei
| | 4 | | 2 | |
sin2α = |
| ⇔ sinα = |
| . Specjalnie nie usuwam niewymierności z mianownika. |
| | 29 | | √29 | |
teraz sprawdzamy twierdzeniem pitagorasa czy zachodzi równość
2
2 + 5
2 =
√292 ⇔ 4 + 25 = 29 ⇔ 29 = 29
Heh trafiłem za pierwszym razem

25 mar 14:17
szybko: dzieki

czyli bez podstawiania się nie da zrobić
25 mar 14:46
ICSP: Pewnie sie da ale nie znam takiego sposobu.
25 mar 14:58
Ajtek: Ja kombinuje, ale cały czas wychodzą mi tożsamości i chyba sobie odpuszczę

.
25 mar 15:02