| x1 | x2 | xn | ||||
= | =......= | |||||
| (x1)2+1 | (x2)2+1 | (xn)2+1 |
| 1 | 1 | 1 | 10 | |||||
x1+x2+......+xn+ | + | +......+ | = | |||||
| x1 | x2 | xn | 3 |
| x12+1 | x22+1 | xn2+1 | ||||
= | =.....= | upraszczamy | ||||
| x1 | x2 | xn |
| 1 | 1 | 1 | ||||
x1+ | =x2+ | =.....=xn+ | ||||
| x1 | x2 | xn |
| 1 | 10 | |||
(xn+ | ) *n= | |||
| xn | 3 |
| 1 | ||
dowodzimy że xn+ | ≥2 | |
| xn |
| xn2+1 | |
≥2 / * (xn) | |
| xn |
| 1 | 10 | |||
(xn+ | ) *n= | |||
| xn | 3 |
| 1 | 10 | |||
(xn+ | )= | |||
| xn | 3 |
| 1 | ||
rozwiązujemy i otrzymujemy xn=3 lub xn= | ||
| 3 |