awdawdw
karolajnn: wyznacz zbiór wartości oraz przedziały monotoniczności funkcji f 3x−x2
Jeżeli zrobie to wzorem na xw wynik jest dobry. Jeżeli jednak bede chciał to policzyć na x1 i
x2 a pozniej x1+x2/2 zeby obliczyć wierzchołek wynik jest błędny. Delta wychodzi mi 9 a
powinna być równa 0. Odpowiedź ZW=(−∞;2 1/4) rośnie w (−∞;3/2> maleje w <3/2;∞). Mógłby mi
ktoś to narysować ? Jak parabola może być ponad osią x i mieć takie miejsca zerowe. Z góry
dziekuje.
24 mar 18:46
karolajnn:
24 mar 18:57
Jack:
gdyby Δ=0, to Twoje funkcja zwijałaby się ze wzoru skróconego mnożenia... Na oko widać, że tak
nie jest (o ile Twoja funkcja to f(x)=3x−x2).
24 mar 19:02
karolajnn: tak, funkcja tyle wynosi. Czy mógłby ktoś policzyć to sposobem na x1 i x2 a później ją
narysować ? Poprawne odpowiedzi są podane.
24 mar 19:04
karolajnn:
24 mar 19:53
karolajnn: halo
24 mar 20:23
karolajnn:
24 mar 20:55