ostro
Minioo: Pilne Proszę o rozwiązanie...
Podstawą ostrosłupa jest romb o boku długości a. Dwie przylegle sciany boczne ostrosłupa tworzą
kąt o mierze 60 stopni i są prostopadłe do płaszczyzny podstawy. Oblicz objętość tego
ostrosłupa, wiedząc, że najdłuższa krawedz boczna jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod
kątem 30 stopni.
24 mar 13:51
Eta:

Witam

miara kąta między ścianami prostopadłymi ABW i ADW wynosi 60
o
co oznacza ,że miara kąta ostrego rombu = 60
o
| | 1 | | a2√3 | |
V= |
| Pp*H , Pp= a2*sin60o = |
|
|
| | 3 | | 2 | |
teraz pozostaje wyznaczyć długość
H
( potrzebna jest do tego długość "f"
ΔABD jest równoboczny o boku dł. "a"
zatem IBD|= e= a
f
2+e
2= 4a
2
f
2= a
2= 4a
2 => f
2=3a
2
to: f= a
√3
z ΔACW :
H= a
| | a2√3 | | a3√3 | |
V= |
| *a= |
| [j3]
|
| | 6 | | 6 | |
24 mar 16:25
gosia: dłuższa przekątna graniastosłupa prawidłowego sześciokątnego ma długość 13 . oblicz pole
powierzchni całkowitej tej bryły wiedząc że jej krótsza przekątna jest nachylona do
płaszczyzny podstawy pod kątem 60 stopni
10 gru 19:02