pomocy
siema: Oblicz odległość prostej k: x − 3 y + 18 = 0 od początku układu współrzędnych. (43,44)
Napisz równanie okręgu przechodzącego przez punkty A(1,1) B (5,4) C (− 3,− 2) . (45 – 47)
Napisz równanie okręgu o środku w punkcie S(1, –3) i promieniu r =√11
24 mar 17:55
podpis.: 1).
WZÓR −−−−−−−>
1249
początek układu współrzędnych = (0, 0)
x − 3y + 18 = 0
d =
|1*0 + −3*0 + 18|√1+9 =
18√10 =
18√1010 =
9√105
Odp.: Odległość =
9√105
2).
WZÓR −−−−−>
1468
podstawiamy do wzóru i mamy 3 równania
(1−a)
2 + (1−b)
2 = r
2
(5−a)
2 + (4−b)
2 = r
2
(−3−a)
2 + (−2−b)
2 = r
2
1 − 2a + a
2 + 1 − 2b + b
2 = r
2
25 − 10a + a
2 + 16 − 8b + b
2 = r
2
9 + 6a + a
2 + 4 + 4b + b
2 = r
2
a
2 + b
2 − 2a − 2b + 2 = r
2
a
2 + b
2 − 10a − 8b + 41 = r
2
a
2 + b
2 + 6a + 4b + 13 = r
2
pierwszy i drugi
a
2 + b
2 − 2a − 2b + 2 = a
2 + b
2 − 10a − 8b + 41
− 2a − 2b + 2 = − 10a − 8b + 41
8a + 6b − 39 = 0
pierwszy i trzeci
a
2 + b
2 − 2a − 2b + 2 = a
2 + b
2 + 6a + 4b + 13
− 2a − 2b + 2 = 6a + 4b + 13
−8a − 6b − 11= 0
8a + 6b − 39 = 0
−8a − 6b − 11= 0
8a = −11 − 6b
kto znajdzie bład
25 mar 16:28