Równanie
good: Jak rozwiązań takie równanie trygonometryczne:
sinx + cosx = 0 ?
24 mar 15:16
Godzio:
| | √2 | | √2 | |
√2( |
| sinx + |
| cosx) = 0
|
| | 2 | | 2 | |
| | π | | π | |
cos |
| sinx + sin |
| cosx = 0
|
| | 4 | | 4 | |
I dalej już wiadomo
24 mar 15:44
Kora:
sinx = −cosx
sinx = cos(π − x)
| | π | | π | |
x = − |
| + x + 2kπ lub x = π − (− |
| + x) + 2kπ |
| | 2 | | 2 | |
24 mar 15:48
good: Godzio jakbyś mógł napisać skąd wziąłeś te pierwiastki
24 mar 15:50
good: I po co ten √2 przed nawiasem?
24 mar 15:58
good: Halo
24 mar 16:05
Godzio:
| | 1 | | √2 | |
Wyłączyłem √2 przed nawias i zostaje |
| = |
| |
| | √2 | | 2 | |
24 mar 16:06
Godzio:
A to √2 po to żeby skorzystać ze wzoru: sinαcosβ + sinβcosα = sin(α + β)
24 mar 16:07
good: A takie równanie:
sinx + cosx = 1
Z tego samego można skorzystać?
Ogólnie mógłbyś podać jakieś wskazówki kiedy coś takiego stosować?
24 mar 16:08
good: Jesteś jeszcze ?
24 mar 16:14
Godzio:
| | √2 | |
Tu takze warto z tego skorzystać, tyle że po prawej stronie po podzieleniu otrzymasz |
| |
| | 2 | |

a korzystamy z tego właśnie w tego typu równaniach gdy mamy sinus i cosinus dla tego samego
argumentu
24 mar 16:17
good: a można by skorzystać z cosinusa różnicy?
24 mar 16:18
Godzio: Można
24 mar 16:19
good: Czyli na przemian i nie ma różnicy? Bo wynik ten sam, tak

?
24 mar 16:19
Godzio: Tak
24 mar 16:20
good: Ok, dziękuje bardzo
24 mar 16:22