prawdopodobieństwo
biały: mam takie zadanie, nie wiem jak go rozgryźć.
W pewnym kraju 60% rodzin ma psa, 30% ma kota, 10% ma rybki, 20% ma psa i kota, 8% ma psa i
rybki, 5% ma kota i rybki, 3% ma psa, kota i rybki. Obliczyć prawdopodobieństwo, że losowo
wybrana rodzina ma przynajmniej jedno z tych zwierząt.
Teraz wypisałem sobie zdarzenia:
A − posiada psa, P(A) = 0,6
B − posiada kota, P(B) = 0,3
C − posiada rybki, P(C) = 0,1
A∪B − posiada psa i kota, P(A∪B) = 0,2
A∪C − posiada kota i rybki, P(A∪C) = 0,08
B∪C − posiada kota i rybki, P(B∪C) = 0,05
A∪B∪C − posiada psa, kota i rybki, P(A∪B∪C) = 0,003
I dalej nie mam pojęcia jak obliczyć prawdopodobieństwo, że losowo wybrana rodzina ma
przynajmniej jedno z tych zwierząt. Jakieś wskazówki?
24 mar 01:17
Gustlik: Rozrysuj sobie to na zbiorach, nazwij sobie te zbiory w następujący sposób:
P − posiadacze psów,
K − posiadacze kotów,
R − posiadacze rybek.
Pamiętaj jednak, że posiadanie psa nie wyklucza posiadania kota czy rybek, a wiec zbiory P, K i
R mogą mieć części wspólne, np. w zbiorze P∩K znajdą się ci, którzy posiadają i kota i psa.
24 mar 02:13
biały: W pierwszym poście zrobiłem błąd z określeniem zbiorów. Poprawiłem zadanie, teraz wygląda tak:
A − posiadacz psa, B − posiadacz kota, C − posiadacz rybek
P(A) = 0,6
P(B) = 0,3
P(C) = 0,1
P(A∩B) = 0,2
P(A∩C) = 0,08
P(B∩C) = 0,05
P(A∩B∩C) = 0,03
I teraz moje rozwiązanie:
P(A) + P(A∩B) + P(A∩C) + P(A∩B∩C) = 0,6 + 0,2 + 0,08 + 0,03 = 0,91
P(B) + P(A∩B) + P(B∩C) + P(A∩B∩C) = 0,3 + 0,2 + 0,05 + 0,03 = 0,58
P(C) + P(A∩C) + P(B∩C) + P(A∩B∩C) = 0,1 + 0,08 + 0,05 + 0,03 = 0,26
Czy podane wyżej rozwiązanie jest w porządku?
25 mar 00:16