funkcje
nikola: Oblicz największą wartość funkcji f określonej wzorem f(x)=−x
2+2x+6 w przedziale <−1;2>.
Obliczyłam deltę z tego f(x), pierwiastek z delty wyszedł 2
√7, nie mogę obliczyć x1:
| | −2+2√7 | | −2−√7 | |
|
| i x2: |
| .
|
| | −2 | | −2 | |
x wyszedł 1, y=7, zaznaczyłam to w układzie współrz., ale nie wiem co dalej. Help
24 mar 00:59
Bogdan:
A po co Δ, x1, x2? Czy w zadaniu chodzi o wyznaczenie miejsc zerowych?
24 mar 01:02
nikola: Myślałam, że współrzędne x wierzchołka będą leżały w tym przedziale, czyli największa wartość.
To jak to narysować/napisać?
24 mar 01:07
Bogdan:
Δ jest niepotrzebna, nie obliczamy także miejsc zerowych.
| | −2 | |
Obliczamy odciętą wierzchołka: xw = |
| = 1 ∊ <−1, 2> |
| | −2 | |
a więc największa wartość tej funkcji jest równa rzędnej wierzchołka y
w = −1 + 2 + 6 = 7.
24 mar 01:14