poprosze o rozwiązanie zadanka
kawd_: Wielomian W(x) przy dzieleniu przez (x+2) daje resztę 8,a przy dzieleniu przez (x+1) daje
resztę −4. Wyznacz resztę z dzielenia tego wielomianu przez wielomian P(x)= x2 + 3x + 2
24 mar 21:15
Noah: R(x)=−12x+8
24 mar 21:18
kawd_: hm.. a jakiś sposób na uzyskanie tej reszty ?
24 mar 21:24
Pan B: P(x)= (x+2)(x+1)
r=ax + b
r(−2)= 8
r(−1)= −4
{8=−2a +b
{−4=−a +b
Oblicz a i b i podstaw do r
24 mar 21:29
Noah: W(−2)=8
W(−1)=−4
W(x)=Q(x)P(x)+ax+b
wykorzystaj to
24 mar 21:31
uhu: W tym typ zadań chodzi o fakt że reszta ma zawsze o 1 niższą potęgę niż wielomian przez który
dzielimy
24 mar 21:32
kawd_: bardzo dziękuję

sama nie dałabym rady
24 mar 21:37