Suma długości wszystkich krawędzi ostrosłupa prawidłowego trójkątnego wynosi 72. Krawędź boczna
| p3 | ||
tworzy z podstawą kąt , którego kosinus równy jest | . Oblicz pole powierzhcni bocznej | |
| 9 |
| 2 | a√3 | |||
c= | hp= | |||
| 3 | 3 |
| a√3 | |||||||||
cos= | = | |||||||||
| b | 3 |
| a√3 | ||
cos= | ||
| 3 |
| a√3 | ||
cos= | a nie samo 3 | |
| 3b |
a+b= 24
| √3 | ||||||||
= | |||||||||
| b | 9 |
| 1 | ||
a= | b
| |
| 3 |
| 1 | ||
b+b= 24 => b= 18 , to a= 6
| ||
| 3 |
| √3 | |||||||||
a jednak takie coś | = | jest poprawne, musze to zapamietać ![]() | ||||||||
| b | 9 |
to bieremy sie za kolejne zadanko! byle do przodu!