Wyznacz punkt na osi OX
Małysz: Wyznacz na osi OX punkt o nieujemnych współrzędnych odległy o 3 od punktu przecięcia się
prostych l:y=3x−2, k:y=−x+2
24 mar 19:56
Artur. : y=3x−2
y=−x+2
3x−2=−x+2
4x=4, x=1 y= 1 . Punkt wspólny A (1.1)
B(x,0)
d(A;B) 3=
√(x−1)2 + (−1)2
3=
√x2−2x+2
x
2−2x−7=0
√Δ=4
√2
| | 2 + 4√2 | |
x1= |
| =√2 + 1 ....Masz odpowiedzi? |
| | 2 | |
24 mar 20:10
Małysz: Nie pomyliłeś się na końcu? Chyba powinno wyjść 2√2 + 1
A tak to jest ok. Dzięki.
24 mar 20:20
Artur. : a tak tak, uciekła 2...
x1=2√2 + 1
24 mar 20:21