dodawanie pote 2x^3+2x^5 to ile się to równa., jak dodaje się potegi?
Mania: dodawanie pote
2x3+2x5 to ile się to równa., jak dodaje się potegi?
24 mar 11:32
morfepl: w tym przypadku potęg nie dodasz, polecam
186
24 mar 11:36
Mania: ok, czyli musze wyliczyc, tylko przy mnozeniu dodaje, nie?
24 mar 11:37
morfepl: zależy jakie mnożenie np:
gdy wykładniki są różne a podstawy takie same to np: 25*23=25+3
gdy wykładniki są takie same i podstawy takie same to np: 34*34=34+4
gdy wykładniki są takie same a podstawy różne: 54*24=(5*2)4
24 mar 11:42
Mania: a jak jest x2*x=x3?
24 mar 11:51
morfepl: tak, bo można to zapisać jako x2*x1=x2+1
24 mar 11:51
Mania:

dzięki morfepl
24 mar 12:11
grzesiek:
a=(2−20 + 2−19) : 2−20
b=(9−40 − 9−39) : 9−40
13 wrz 09:49
grzesiek: pomocy
13 wrz 09:50
Patronus: Grzesiek się wkleił w temat
| | 2−20 + 2−19 | | 2−19(2−1 + 1) | |
a = |
| = |
| = |
| | 2−20 | | 2−19*2−1 | |
| | 2−1 + 1 | | 1/2+1 | |
= |
| = |
| = 3 |
| | 2−1 | | 1/2 | |
b analogicznie
13 wrz 10:06