Oblicz logarytmy
Allo: Oblicz :
a) 2 log 36+ log 46
b) log 15 − log2 14
24 mar 20:50
patrycja: 2log3 6 −log3 4
18 paź 21:00
patrycja: zapisz nierownosc z wartoscia bezwzgledna dla ktorej zbiorem rozwiazan jest przedzial −∞,−5
∪1.∞
18 paź 21:03
Janek191:
| | 36 | |
2 log3 6 − log3 4 = log3 62 − log3 4 = log3 36 − log3 4 = log3 |
| = |
| | 4 | |
= log
3 9 = 2 , bo 3
2 = 9
===========
19 paź 07:50
Janek191:
I x + 2 I > 3
==========
bo
x + 2 < − 3 lub x + 2 > 3
x < − 3 − 2 lub x > 3 − 2
x < − 5 lub x > 1
x ∊ ( −
∞ ; − 5) ∪ ( 1 ; +
∞ )
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Gdy mamy sumę przedziałów ( −
∞ ; − 5) ∪ ( 1 ; +
∞ ), to
I x − a I > b
| | − 5 + 1 | | − 4 | |
a = |
| = |
| = − 2 |
| | 2 | | 2 | |
Odp. I x − ( −2) I > 3
czyli
I x + 2 I > 3
===========
19 paź 08:01